Sveriges bästa hedgefond

Investors tradingrörelse är praktiskt taget okänd. Men i fjol presterade den en avkastning på kring 100 procent!

Visste ni att Investor vid årsskiftet ägde nästan tre procent av kapitalet i ett annat maktbolag, Jan Stenbecks Invik? Det förefaller anmärkningsvärt att så är fallet, men egentligen är det inte några konstigheter. Investor bedriver nämligen aktiv förvaltning i egen bok i svenska och internationella aktier, så kallad trading.

Den som undrar varför ett aktivt ägarbolag gör kortsiktiga affärer på världens börser kan sluta undra med en gång. Siffrorna talar nämligen för sig själva. Investors värdepappershandel gjorde en vinst på 955 miljoner kronor i fjol, vilket ger en avkastning på exceptionella 100 procent. Bolaget redovisar inte tradingens kapitalbas, men enligt uppgifter från säker källa till Affärsvärlden är den cirka en miljard kronor. Det innebär att Investor slår andra hedgefondförvaltare, som Brummer & Partners och Harald Lundén, med hästlängder. Som bonus har tradingenheten mer än väl bekostat hela Investororganisationens löpande utgifter. Under 1980-talet var tradingen betydligt mer spekulativ än vad den är i dag. Tidvis gjordes riskabla derivatplaceringar. Det var först i mitten av 1990-talet som organisationen strukturerades och avancerade rutiner för riskkontroll infördes. I dag består tradinggruppen endast av ett tiotal personer. Fokus ligger på långsiktighet och uthållighet. En fondförvaltare med kortare horisont har svårt att “vänta ut” en position, vilket dock Investorteamet inte tvekar att göra.

Tjänar på kursfall

Enheten kan enklast beskrivas som en intern hedgefond inom Investor. Det innebär att tradinggruppen gör långsiktiga aktieköp i vissa bolag och blankar en del andra, det vill säga spekulerar i kursfall. Just blankningen syns tydligt i resultatet. Under fjärde kvartalet gjorde tradingen nämligen en förlust på över 200 miljoner kronor, vilket sammanföll med att börsen steg kraftigt. Och under tredje kvartalet, när börsen föll som kraftigast, blev det ett exceptionellt resultat. Resultatet är dessutom, enligt uppgift till Affärsvärlden, mycket väl diversifierat, det vill säga Investor har tjänat pengar på såväl korta som långa placeringar och både svenska och internationella marknader. Spridningen uppges också vara stor vad gäller branscher. Cirka hälften av resultatet kommer från utländska marknader.

År 2001 var heller inte något udda år för tradingen. Även 2000 och 1999 gav utmärkta resultat (650 respektive cirka 200 miljoner vardera).

Vinsten ska ses i ljuset av att tradingenheten mycket sällan gör affärer i de bolag som tillhör Investors kärninnehav, som motsvarar nästan halva börsvärdet. Om enheten gör affärer i ett av kärnbolagen – exempelvis genom att blanka Ericsson – måste det ske senast 30 dagar före närmaste rapporttillfälle. Därtill följer enheten en spärrlista som fastställs av Investorledningen. Av detta strikt konfidentiella dokument framgår vilka aktier tradinggruppen inte får handla med. Astra var exempelvis spärrat i drygt två år, medan marknadsavtalet med amerikanska Merck och fusionen med brittiska Zeneca förhandlades fram.

Ögonblicksbild

Hur portföljen ser ut just nu är omöjligt att veta. Tradingenheten gör dagliga affärer och många aktier ägs utomlands, där likviditeten är mycket större, eller kan vara blankade. Av uppgifter från Affärsvärldens Marknadsbevakning, AMB, framgår dock vilka placeringar i svenska aktier som tradingen förfogade över vid årsskiftet. Det rör sig i hög grad om en ögonblicksbild – som dessutom alltså måste kompletteras med Investors okända utländska positioner. Därför är det knappast lönt för exempelvis en privatplacerare att “ta rygg” på Investors tradinggrupp.

Vid årsskiftet ägde Investor idel lågt värderade och nedpressade aktier. Investeringar har också skett i de båda byggbolagen NCC och Skanska där 62 respektive 58 miljoner är placerade. De båda största innehaven var Nordea och Trelleborg. Trelleborg har för övrigt, liksom Esselte, funnits länge i portföljen. Fjolårets mest lyckade affärer i svenska aktier skedde i Assi Domän och Swedish Match.

Återstår att se om nuvarande innehav kommer att få en lika god utveckling. Helt klart talar historien för det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.