Svolder minskade vinsten

Investmentbolaget Svolder minskade som väntat sin vinst i räkenskapsårets första kvartal. Resultatet påverkas av börsutvecklingen.
Svolders VD Ulf Hedlundh.
Svolders VD Ulf Hedlundh. Foto: Svolder
Rörelseresultatet blev 290,8 miljoner kronor (440,6). Resultatet före skatt var 290,8 miljoner kronor (440,8). Resultatet efter skatt blev 290,8 miljoner kronor (440,8). Resultat per aktie hamnade på 11,8 kronor (17,20).

Substansvärde per aktie låg på 286,80 kronor, upp med 4,1% . Bolaget presenterar ett nytt substansvärde varje vecka.

”Svolders portföljinriktning ligger fast. Vi bedömer att det inom bolagets placeringsuniversum av huvudsakligen börsnoterade bolag med börsvärden under 20 miljarder SEK finns många intressanta investeringsalternativ, trots en generellt hög börsvärdering”, skriver VD Ulf Hedlundh i rapporten.

Svolder-chefen uppger att det gäller såväl befintliga portföljinnehav, som nytillskott via börsintroduktioner. Svolder har tecknat avtal som ankarinvesterare i introduktionen av vinkoncernen Viva Wine Group, samt tecknat aktier i det i huvudsak småländska fastighets- och byggprojektbolaget Nivika Fastigheter.

Bolaget håller fast vid att räntan är en fråga framöver.

”I likhet med vad vi skrivit i den nyligen publicerade årsredovisningen så är ränteutvecklingen mycket central för aktiemarknadens utveckling de närmaste åren. Den kommer, tillsammans med resultatutvecklingen, vara de mest väsentliga parametrarna för vilka bolag och branscher som har bäst förutsättningar att framgångsrikt attrahera investerarnas kapital. Från Svolders sida uttrycker vi en positiv tilltro till resultat- och omsättningstillväxten, men en mer negativ syn på ränteutvecklingen”, skriver Hedlundh.

Största köp under det senaste kvartalet har varit Nordic Waterproofing, Arla Plast, Elanders, New Wave och MiDef. Största försäljningar har varit Garo, Troax Group och Saab.

Svolder, Mkr Q1-2021/2022 Q1-2020/2021 Förändring
Rörelseresultat 290,8 440,6 -34,0%
Resultat före skatt 290,8 440,8 -34,0%
Nettoresultat 290,8 440,8 -34,0%
Resultat per aktie, kronor 11,8 17,20 -31,4%
Substansvärde per aktie, kronor 286,80
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.