Swedbank: Amerikansk ekonomi övertygar – vi behåller övervikten i amerikanska aktier

I sin senaste investeringsstrategi skriver Swedbank att även om en påbörjade penningpolitiska åtstramningen kommer att påverka konsumtion och vinster, kommer denna effekt dels dröja och dels vara hanterbar.
Wall Street, tjur
Richard Drew/TT, Mary Altaffer/TT

I den nuvarande osäkra globala miljön anses den amerikanska aktiemarknaden gynnas av att den är jämförelsevis defensiv. Det skriver Swedbank i sin investeringsstrategi. Samtidigt ser man goda förutsättningar för den amerikanska ekonomin och de amerikanska vinsterna att utvecklas väl. Detta kompenserar för en fortsatt förhållandevis hög värdering och stora inslag av tillväxtaktier som inte gynnas av de stigande räntorna. Därför behålls övervikten i amerikanska aktier.

”De positiva argumenten överväger och vi behåller den rekommenderade övervikten oförändrad”, säger Mats Waldemarsson, investeringsstrateg på Strategi & Allokering.

Vidare ses den amerikanska ekonomin för tillfället fortfarande övertyga.

”Räntekurvan i USA är samtidigt fortsatt flack och på gränsen till inverterad över en del löptider, ett tecken på att marknaden ser betydande risk för avtagande tillväxt, eller rent av recession. Frågan är förstås, liksom i andra stora ekonomier, hur stigande priser och räntor kan komma att påverka amerikansk efterfrågan framåt”, säger Mats Waldemarsson och fortsätter:

”Om detta vet vi ännu ganska lite, men i förhållande till perioden innan pandemin är hushållens plånböcker väl fyllda och marginalen ner till en större konsumtionsminskning betydande.”

Sett till rapportsäsongen anses bolagen återigen ha lyckats parera problemen på utbudssidan. Samtidigt visar försäljningen få tecken på att avta. Dock finns det en del signaler om att det inom vissa segment kan kan ha blivit svårare att genomföra prishöjningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder