Ekonom: Powells försäkringar kom som en lättnad för marknaden

Fed höjde räntan med 50 punkter under onsdagen och Fed-chefen Jerome Powell var tydlig med att att någon höjning med 75 punkter inte övervägs i dagsläget. Storbankernas experter menar att beskedet var väntat.
Jerome Powell, Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT

Under onsdagen meddelade Federal Reserve att man höjer räntan till ett intervall mellan 0,75 och 1,00%, från tidigare intervall på 0,25 och 0,50%. Höjningen var väntad.

Federal Reserve meddelade också att man ska börja reducera innehaven av stats- och bostadsobligationer från och med den 1 juni. Taket för reduceringen av statsobligationer sätts initialt till 30 miljarder dollar per månad. Efter tre månader höjs taket till 60 miljarder dollar per månad. För bostadspapper sätts taket initialt till 17,5 miljarder dollar per månad, vilket höjs till 35 miljarder dollar per månad om tre månader. Även detta var i linje med förväntningarna.

När Handelsbanken, SEB och Nordea kommenterar Fed-beskedet är det inte den väntade höjningen som är i fokus, utan att Fed-chefen vid presskonferensen var tydlig med att ytterligare 50 punkters-höjningar ligger i korten för de närmaste mötena och att någon höjning med 75 punkter inte övervägs för närvarande.

”Vi kommer behöva vänta till nästa möte för att få uppdaterade ekonomiska projektioner och en ny dot plot, men under presskonferensen sa ordförande Powell att vi ska vänta oss 50 punkters-höjningar de kommande två mötena. Om de inte ser tecken på att inflationen planar ut och arbetsmarknaden svalnar av kan de större höjningarna fortsätta under flera möten, innan de minskas till 25 punkter. Powell tryckte på att man behöver få ned inflationen till 2% så snart som möjligt flera gånger under presskonferensen/…/”, skriver Nordea.

Enligt SEB:s ekonom Elisabet Kopelman är det faktum att kommittén var enig om räntebeslutet också ett tydligt tecken på att man inte kommer att välja att höja räntan med 75 punkter, såtillvida inte inflationen kräver det.

”Powells försäkringar mot 75 punkters-höjningar kom som en lättnad för marknaden som hade börjat prisa in sannolikheten för sådana större höjningar. Marknaden prissätter nu 50 punkters-höjningar i juni och juli och möjligheten för ännu en 50 punkters-höjning under ett av de kommande mötena (september, november eller december)”, skriver hon.

SEB håller håller också fast vid sin prognos om 50 punkters-höjningar under de tre kommande mötena och väntar sig att räntan toppar på 3,25-3,50% under mitten av 2023.

Inflationsrisker i fokus

Att det adderades en ny formulering om att kommittén är ”högst uppmärksam på inflationsrisker” i pressmeddelandet, tyder dock på att riskerna för räntehöjningar är på uppsidan, menar Kopelman.

Även Handelsbanken noterar att Fed verkar än mer bekymrade om inflationsriskerna i och med den adderade frasen i pressmeddelandet. De pekar på att störningarna i leveranskedjorna som har rubbat den globala ekonomin och att Powell noterade att dessa störningar kan få Feds framsteg med att kväsa inflationen att stanna av.

”Narritvet med ”snabb åtstramning” väcker frågan om FOMC ör beredda att till och med bli restriktiva, alltså att gå över en neutral räntenivå. ”Vi skulle inte tveka” om vi ser det som ”lämpligt” när frågan ligger framför oss, men det är för tidigt att bedöma just nu, sade Powell. /—/Den neutrala räntan är bara ett koncept, beräknad med osäkerhet, så dess nivå kommer inte i sig själv att vara en trigger för FOMC, faktiska datautfall kommer vara det – dessa visar för Fed när policyn har stramats åt tillräckligt”, skriver de.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.