Swedbank börjar med cocos

Swedbank blir den första banken i Skandinavien att emittera villkorade konverteringsbara obligationer, så kallade cocos, som kan omvandlas till aktier.

Contingent convertible bonds, förkortat cocos, är villkorade konverteringsbara obligationer.

Enkelt förklarat emitterar banken en obligation som riskerar att omvandlas till aktier om vissa villkor uppfylls. Villkoren handlar om att bankens kärnprimärkapitalrelation understiger en viss nivå.

Risken är att investeraren som äger cocos när banken hamnar i ekonomiska svårigheter blir sittande med svarte petter. I stället för att omedelbart få tillbaks sina investerade pengar får kunden aktier i banken till ett betydligt mindre värde. I utbyte mot sitt risktagande får den som tecknar cocos en kupong på cirka 5 procent, som är betydligt högre än vad andra obligationsinvesterare får där omvandling till aktier inte är ett alternativ, enligt Swedbanks ir-chef Gregori Karamouzis.

Finansinspektionens bedömning är att cocos är en alldeles för komplicerad finansiell produkt för vanliga bankkunder. I stället är det institutionella investerare som Swedbank främst riktar erbjudandet till.

Swedbank är först i Skandinavien med att erbjuda cocos som kan omvandlas till aktier men lär inte bli den enda. I höstas meddelade Handelsbanken att de också tänker börja emittera den här typen av obligationer för att fylla på kapitalbasen.

Så varför väljer Swedbank att emittera den här typen av produkt? Enligt Karamouzis är det enbart för att banken vill optimera sin kapitalstruktur, i enlighet med Finansinspektionens nya kapitaltäckningsregler.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.