Swedbank: Förvånande låg kunskap inom privatekonomi

Fyra av tio förstår inte hur räntan påverkar boendekostnaden.

Knappt en fjärdedel av de tillfrågade uppger att de inte har tillräcklig kunskap för att fatta beslut om sin egen privatekonomi. Fler än fyra av tio förstår inte hur räntan påverkar deras boendekostnad. Det visar en undersökning Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

– Det är synd och även lite förvånande att så många inte har tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi och för att veta hur man kan påverka den. Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Två av tre tillfrågade anser sig inte ha tillräcklig kunskap om hur mycket de kommer få i pension eller hur de kan påverka sin pension. Bland kvinnor är andelen ännu högre, fler än sju av tio har inte tillräcklig kunskap om pension. Kunskapsnivån är generellt lägre bland yngre och bland de med lägre inkomst.

– Det är olyckligt att de med låga inkomster har lägre kunskap. För dessa grupper kan det vara ännu viktigare att förstå hur de till exempel kan påverka sin pension eller hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger, så att de kan säkra sin ekonomi även för framtiden, fortsätter Arturo Arques.

När det gäller ekonomiska begrepp är kunskapsnivån högre. Omkring nio av tio förstår och kan förklara begrepp som ränta, amortering, betalningsanmärkning och inkasso. Sju av tio kan förklara vad inflation är, hälften förstår begreppet effektiv ränta, medan skuldsättningsgrad och skuldkvotstak är svårare.

– Många förstår ekonomiska begrepp men att man har svårt att koppla dem till sin egen ekonomi. Det är därför fortbildning inom ämnet privatekonomi är så viktigt, från skolålder och genom hela livet, säger Arturo Arques.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.