Swedbank: Nu höjer Riksbanken räntan

I sin senaste konjunkturrapport skriver Swedbank att Riksbanken väntas höja räntan med 25 räntepunkter redan i april.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

Den svenska ekonomin påverkas av kriget i Ukraina, med svagare tillväxt. Global tillväxt väntas landa på 2,7% 2022 och 3,3% 2023, en nedrevidering från 4,1% respektive 3,8% från prognosen i januari. För svensk del väntas ekonomin växa med 2,8% 2022, en nedrevidering från 3,4%. Det skriver Swedbank i sin konjunkturrapport Economic Outlook.

”Efter en stark avslutning på förra året räknar vi nu med en svagare tillväxt under första halvåret i år mot bakgrund av kriget i Ukraina. Hushållens konsumtion och företagens investeringar utvecklas svagare än vi tidigare trott. Men löneökningstakten blir högre framöver”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Inflationen, som redan stigit i coronapandemins skugga, stiger nu ytterligare. Detta leder till sjunkande reallöner och minskad köpkraft för hushållen. Företagen höjer nu även priserna till konsumenterna.

”Får vänja oss vid tanken på högre räntor”

Under 2021 drevs inflationen främst av höga energipriser, men nu beror inflationsuppgången främst på andra faktorer. Inflationstakten väntas också fortsätta upp de kommande månaderna och nå 6%, bland annat på grund av den svaga kronan.

Riksbanken kommer därför tvingas tidigarelägga sin åtstramning av penningpolitiken, menar Swedbank. Prognosen är att Riksbanken höjer räntan med 25 räntepunkter i april, följt av ytterligare fem räntehöjningar på 25 punkter i rad fram till och med april 2023. Då bedöms räntan ligga på 1,5%.

”Vi behöver vänja oss vid tanken på högre räntor. Vår prognos visar att den höga inflationen får Riksbanken att strama åt penningpolitiken klart snabbare än vad man hittills tänkt sig och höjer redan i april. Samtidigt kan man inte utesluta att Riksbanken tydligt signalerar i april om en förestående räntehöjning och sedan höjer räntan med 50 punkter vid junimötet”, säger Mattias Persson

Minskningen av värdepappersköpen väntas också fortsätta under prognosperioden, långsamt och gradvis. Fram till det fjärde kvartalet 2023 tror Swedbank att obligationsköpen har halverats från dagens cirka 37 miljarder till 18 miljarder kronor. Riksbanken väntas också avveckla sitt innehav av statsskuldväxlar, uppgående till 20 miljarder, under det andra halvåret i år.

Swedbank tror på stigande bostadspriser

På bostadsmarknaden väntas den starka prisuppgången under inledningen av året mattas av under andra halvåret på grund av de stigande räntorna och att hushållens inkomster ökar i betydligt långsammare takt. Dock får bostadspriserna visst stöd i det faktum att obalansen mellan efterfrågan och utbud kvarstår. Sammanlagt väntas bostadspriserna stiga med knappt 5% i år.

Samtidigt har kriget i Ukraina förändrat förutsättningarna för finanspolitiken. Planerna på en budgetnormalisering efter pandemin har förbyts till nya krisåtgärder.

”Finanspolitiken läggs nu om i en mer expansiv riktning till följd av den ökade osäkerheten och kriget. Men Sveriges statsfinanser är fortsatt starka trots satsningar på försvar och krisåtgärder”, säger Mattias Persson.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.