Swedbank: Rädslan på marknaden består i närtid

Marknaden ogillar osäkerhet och nuläget verkar förbli ytterst osäkert i närtid, skriver Swedbanks chef för strategi & allokering, Mattias Isakson, i en kommentar.
Mattias Isakson, Swedbank, om rädslan på marknaden.
Mattias Isakson och Stockholmsbörsen. Bilden är ett montage. Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT & Swedbank

I en marknadskommentar skriver Swedbanks chef för strategi & allokering Mattias Isakson om den eskalerande situationen i Ukraina. Konflikten trappades upp under måndagskvällen då Vladimir Putin erkände utbrytarområdena i östra Ukraina.

”Nuläget förblir med andra ord ytterst osäkert och därmed kommer sannolikt volatiliteten och rädslan bestå på marknaden i närtid. Ur ett historiskt perspektiv är det dock inte givet att det behöver vara fallet när situationen klarnar oavsett vilken väg det tar. Det är ur ett finansmarknadsperspektiv alltså ofta just osäkerheten som skapar volatiliteten, sedan kan den komma att lugna sig när vi väl vet utfallet, oavsett utfallets gång”, skriver Isakson.

Han påminner också om att centralbanksoron fortfarande är högst aktuell.

”Osäkerheten kring hur snabbt och hur mycket centralbankerna kommer agera har lagt grunden till oron som råder och det syns även tydligt i vår sentimentsindikator som signalerar extrem rädsla i marknaden. Den eskalerande situationen kring Ukraina kan pressa sentimentet ytterligare i närtid. Den här typen av indikatorer kan dock vända snabbt och många gånger har det fungerat som en konträr indikator för kommande utveckling”, skriver Mattias Isakson.

Han menar dock att de grundläggande fundamentala förutsättningarna ser bra ut, med god global tillväxt och fin underliggande efterfrågan i ekonomin. Dessutom finns små tecken på att komponentbristen börjar lätta.

”Rent värderingsmässigt har aktiemarknaden fallit tillbaka mycket under inledningen av året, dock från höga nivåer, och det är inte enbart ett resultat av kursnedgången. Vinstförväntningarna har fortsatt stiga och därmed spätt på värderingsnedgången. Innebörden av detta är att om man som investerare fortsatt tror på förväntansbilden och har en någorlunda lång tidshorisont är nuvarande nivåer sannolikt intressanta att öka sin exponering på, eller alternativt avvakta lite mer lugn och sitta still i båten för stunden”, skriver han.

Han skriver att Swedbank, trots att den närmsta tiden kan bli turbulent, sitter lugnt i båten med en sedan innan tydlig övervikt mot aktier.

”Sannolikt viker den globala inflationen dessutom av nedåt i närtid och därmed bör också ett visst lugn kring kommande räntehöjningar infinna sig. I ett sådant läge vet vi sannolikt mer om utvecklingen i Ukraina och då finns det anledning att förvänta sig en återhämtning i riskviljan och följaktligen även på aktiemarknaden”, skriver Mattias Isakson.

Vill du veta mer om utvecklingen för europeiska index så hittar du det på Affärsvärldens nylanserade sida Börsen idag. Där hittar du också dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.