Swedbank: Räntetoppen är nära

Swedbank tror på fortsatt stigande räntor under det första halvåret, men prognosen för boräntan revideras ned och de väntas toppa på 4% under början av året. Det uppger banken i Räntebladet.
Swedbank: Räntetoppen är nära - Andreas-Wallström-Swedbank
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

”Vår bedömning är att räntorna sjunker i slutet av 2023 och under början av 2024 till följd av fallande inflation och att centralbankerna mjuknar. Vi kan därför konstatera att räntetoppen är nära nu”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Marknadsräntorna på längre löptider har under inledningen av året gått ned både i Sverige och i omvärlden. Samtidigt väntas nya åtstramningar från ECB, som har stor påverkan på svenska räntor, vilket väntas påverka räntenivåerna under det första halvåret.

Swedbank spår att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter vid februarimötet vilket gör att styrräntan hamnar på 3%.

Samtidigt har Riksbankens räntehöjningar under året fått mindre genomslag än väntat på bolåneräntorna. Det gör att storbanken nu reviderar ned sin prognos för marknadens genomsnittliga bolåneräntor.

”De rörliga bolåneräntorna förväntas toppa på 4% i början av året, en nedrevidering med hela 0,75 procentenheter sedan vår senaste prognos i december. Vi räknar därefter med att de ligger relativt stilla under en period för att sedan börja sjunka under nästa år”, säger Andreas Wallström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.