Swedbank: Reallönerna sjunker även i år

Swedbank bedömer att de svenska hushållen på grund av den höga inflationen får sänkta reallöner i år.
arturo arques om bostadsmarknaden
Privatekonomen Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

”Trots mer pengar i plånboken kommer de flesta få en sämre köpkraft nästa år. Den höga inflationen är boven i dramat. Ska hushållens köpkraft värnas måste inflationen ner”, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Det pågår också avtalsförhandlingar inom vissa branscher. Löneökningarna väntas i snitt hamna på 3-4 procent, bedömer Swedbank.

Samtidigt sker det flera indexjusteringar. Grundavdrag, jobbskatteavdrag och brytpunkten för statlig skatt flyttas upp. Störst effekt blir det därför för de med högst inkomster. En tvåbarnsfamilj med vanliga inkomster väntas få cirka 1 1000 kronor mer i plånboken. Den höga inflationen gör dock att köpkraften minskar med 8 procent.

På längre sikt har dock de disponibla inkomsterna ökat i Sverige.

”Löntagarna har idag 25 till 30 procent högre disponibel inkomst jämfört med för 15 år sedan, i fasta priser. Även pensionärer har fått det bättre. Deras disponibla inkomst har ökat med 15 till 20 procent i fasta priser sedan 2007”, skriver Swedbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.