Swedbank: Rekordmycket pengar in på börsen – var ödmjuk

Swedbanks Robert Oldstrand och Johannes Bjerner blickar tillbaka på året som gått och minns tillväxtchock och vikten av att hålla sig ödmjuk.
Tusentals sparare på Avanza har blivit miljonärer under pandemin.

I en uppdatering från Aktiellts hemsida blickar Swedbanks Robert Oldstrand, aktiestrateg, och Johannes Bjerner, investeringsstrateg, tillbaka på det gångna året. Det enorma inflödet har påverkat världens alla aktiemarknader. I texten jämförs årets belopp, 1048 miljarder dollar, med förra rekordåret 2017 då summan låg på blygsamma 300 miljarder dollar. Vidare lyfts detta års vinsttillväxt i företagen och den ekonomiska tillväxten runt om i världen som ”utmärkande”, i synnerhet om man jämför med den obefintliga vinsttillväxt som präglade året dessförinnan, 2020.

”Vi kommer sannolikt aldrig att få uppleva en liknande tillväxtchock som under 2021 igen”, säger Robert Oldstrand.

Stockholmsbörsen har gått som tåget, med en uppgång på runt 30 %. Globalt ligger snittet på hälften, där det gått som sämst för tillväxtföretagen.

Interna skillnader inom sektorerna

Bjerner och Oldstrand tar även upp att trots sektorsindex till synes gått bra, har det stormat på under ytan. En vinnande sektor vinner man inte på, utan det har varit viktigt att välja rätt aktie.

”Många populära aktier har gått ned kraftigt samtidigt som väletablerade storbolag ångat på”, säger Robert Oldstrand.

För privatpersoner likväl som för investerare har det generellt varit svårt att nå upp till index. Här menar Bjerner och Oldstrand att en förklaringen ligger i att det framförallt är de större bolagen vars aktier handlats upp ännu mer.

”Koncentrationen i uppgången till ett fåtal aktier är en stark indikation på att vi är långt in i uppgångscykeln”, säger Johannes Bjerner.

Avslutningsvis uppmanas aktieägare att fokusera på kvaliteten, snarare än värderingen.

”En lärdom från 2021 är att man aldrig blir fullärd när det gäller börsen. Man måste vara ödmjuk och öppen för att allt kan hända”, säger Robert Oldstrand.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.