Swedbank: Riksbanken höjer räntan igen och igen och igen

Riksbanken kommer höja räntan med 50 punkter nästa vecka. Därefter väntar ytterligare höjningar i både april och juni, tror Swedbank i ett veckobrev.
Swedbank: Riksbanken höjer räntan igen och igen och igen - WEB_INRIKES
Riksbankschefen Erik Thedéen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Till veckan kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Och då kommer nya Riksbankschefen Erik Thedéen och de övriga i direktionen att höja räntan med 50 punkter till 3%, tror Swedbank.

”Dessutom väntas räntebanan skruvas upp för att signalera en ytterligare 25-punkters höjning senare i vår. Det är Erik Thedéens och Aino Bunges första möte, vilket adderar osäkerhet”, skriver storbankens ekonomer Glenn Nielsen, Pernilla Johansson och Maria Wallin Fredholm i ett veckobrev.

Räntan kommer sedan höjas med 25 punkter i april och 25 punkter i juni på grund av ”den höga inflationen, ECB:s räntehöjningsplaner och svaga kronan”.

Om Swedbank får rätt i sina prognoser kommer styrräntan att toppa på 3,5%.

”Dilemmat för Riksbanken är att svensk ekonomi på grund av den relativt höga skuldsättningen och korta räntebindningstiden är mycket mer räntekänsliga än euroområdet”, skriver Swedbank.

Det nya räntebeskedet kommer den 9 februari.

”Vi tror att den nya riksbankschefen och direktionen kommer att vara måna om att uppvisa enlighet vid nästa veckas beslut. Vi räknar därför inte med några reservationer”, skriver storbanken i veckobrevet.

Att det är Erik Thedéns första räntebesked kommer göra att Riksbankens beslut hamnar i fokus till veckan, skriver SEB:s Marcus Widén i ett framåtblickande veckobrev. Även SEB tror på en höjning med 50 punkter nu i februari.

Nordea tror också på en höjning med 50 punkter till 3% till veckan. Dessutom räknar storbanken med minst att Riksbanken signalerar att det kommer minst en höjning på 25 punkter framåt.

”HAR HÖGA FÖRHOPPNINGAR PÅ RIKSBANKENS NYA CHEF”

Inflationssiffran kan inte vara vägledande i penningpolitiken. Inte nog med att den är för snäv, den är dessutom missvisande låg. Det menar kritiker som uppmanar den nya Riksbankschefen att bredda perspektivet vid beslut om styrräntan.

”Jag har höga förhoppningar om Erik Thedéen”, sa analytikern Peter Malmqvist till Affärsvärlden i slutet av janauari.

Lästips: Kritikers uppmaning till Erik Thedéen: ”Lyft blicken från inflationsmålet”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.