Swedbank: Riksbanken startar en serie sänkningar av räntan nästa år

Riksbanken kommer höja räntan "igen och igen", skriver Swedbank i ett veckobrev. Men nästa år väntas hökarna på Riksbanken bli betydligt mer duvaktiga.
Riksbankschef Erik Thedéen.
Riksbankschef Erik Thedéen under politikerveckan i Almedalen i somras. Framåt nästa sommar blir han en duva, enligt Swedbank. Foto: Anders Wiklund/ TT

Räkna med att Riksbanken höjer med 25 punkter i slutet av september. Det spår Swedbank i sitt senaste veckobrev. En hållning som i stort sett alla banker och ekonomer delar.

Swedbank står också fast vid att det blir en november-höjning till 4,25%.

”Vi räknar med att Riksbanken behåller sin hökaktiga hållning ett tag till då de alltjämt fokuserar på inflationsbekämpning snarare än den svagare konjunkturen. Vi räknar därför med att en enig direktion höjer styrräntan med 25 räntepunkter till 4,0% i september. Vi prognoserar dessutom fortsatt att Riksbanken följer upp med en sista räntehöjning i november till en styrräntetopp på 4,25%”, skriver ekonomerna Carl Nilsson, Glenn Nielsen och Jesper Hansson i veckobrevet.

Swedbank räknar också fortsatt med att en ”serie räntesänkningar” inleds i juni nästa år. Får storbanken rätt, kommer Riksbankens styrränta ligga på 2,5% i slutet av 2025.

Innan räntebeskedet den 21 september kommer det också avslöjas hur hög inflationen var i augusti. De nya inflationssiffrorna kommer på torsdag. Swedbank spår en ”efterlängtad nedgång i svensk inflation”.

”Räntan kommer stiga”

Olof Manner är senior rådgivare vid Swedbank och krönikör i Affärsvärlden.

”Långräntan är viktigare än många tror och påverkar börsen, bolån med längre löptider och bolag som gett ut obligationer. Just nu pekar mycket på att räntan kommer fortsätta stiga”, skrev Olof Manner i sin senaste krönika.

”Påverkar hushållen”

Nordea räknar också med fler räntehöjningar i höst. Nordea spår även med ökad arbetslöshet, fallande bostadspriser och svagare krona. Det var kort sagt en en mörk bild som den finsk-svenska storbanken målade upp i sin konjunkturrapport i veckan.

Nordeas chefekonom Annika Winsth. Foto: TT

Nordea tror precis som Swedbank att räntan toppar på 4,25%.

”Det påverkar lågkonjunkturen som blir mer utdragen, och inte minst hushållen”, sa Nordeas chefekonom Annika Winsth till Affärsvärlden i veckan.

Hon sa också:

”Många hushåll har nog inte riktigt tänkt sig att det här skulle bli så utdraget och lever av sparade pengar. Det kommer att bli besvärligare och man kommer att bli mer försiktig”, fortsätter hon.

SEB om inflationen: ”Betydande nedgång”

Inflationssiffran på torsdag är den viktigaste händelsen den kommande veckan, skriver SEB i ett makrobrev. SEB räknar med ”en betydande nedgång i augusti”, till följd av bland annat lägre priser på resor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.