Swedbank Roburs avyttringar av Saab-aktier var inte baserad på deras hållbarhetspolicy

Swedbank Robur har de senaste åren sålt mer Saab-aktier på marknaden än något annat fondbolag. I juli 2019 var Swedbank Robur fjärde största ägare i Saab med 5,7 procent av kapitalet. I slutet av april 2021 hade man avyttrat hela sitt innehav som varit fördelat på sju olika fonder. Det skriver Dagens industri.
Saab
Saab har utvecklats väldigt starkt sedan Rysslands invasion av Ukraina och bolagets aktie har sedan attacken 24 februari stigit cirka 65%.

SEB har valt att ändra sin hållbarhetspolicy vilket nu innebär att deras fonder nu kommer kunna investera i försvarsbolag. Handelsbanken exkluderar försvarsindustri i alla sina fonder och Nordea exkluderar industrin i alla sina hållbarhetsfonder. Däremot har Swedbank Roburs hållbarhetspolicy inget förbud mot bolag inom försvarsindustrin.

”Avyttringen var inte baserad på vår hållbarhetspolicy, utan grundade sig i förvaltarbeslut”, kommenterar Carina Sesser Nylund, presschef på Swedbank Robur.

På frågan om det funnits ett internt tryck på förvaltarna att avyttra Saab-aktier menar Sesser Nylund att detta inte förekommit och att man har fullt förtroende för att förvaltarna agerar utifrån sin höga kompetens och erfarenhet.

Även om Saab utvecklats starkt under senaste tiden på grund av krigets utveckling har aktien utvecklats svagt om man tittar på längre sikt. De tre senaste åren har aktien gett en totalavkastning om 19%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.