Swedbank ser kraftigt försämrad köpkraft: ”Tär hårt på hushållens ekonomi”

Inflationen och de stigande räntorna innebär en försämrad köpkraft och att det kan bli svårt för vissa hushåll att få ekonomin att gå ihop, skriver Swedbank.
arturo arques om bostadsmarknaden
Privatekonomen Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Enligt en rapport från Swedbank och sparbankerna faller hushållens konsumtionsutrymme och möjlighet till månadssparande kraftigt.

Under senaste tio åren har  god inkomstutveckling, lägre skatter och låga räntor gjort att hushållen fått en betydligt bättre köpkraft. Nu har dock trenden brutits. Enligt Swedbank kan nu barnfamiljer i villa ha 3 000 till 6 000 kronor mindre i månaden att handla för eller spara.

Många har fortsatt god ekonomi trots den lägre köpkraften, men det finns en stor variationsbredd. Tuffast är det för ensamstående i Stockholm, Göteborg och Umeå. De riskerar, påund av stigande inflation och räntor, att gå med underskott varje månad.

”Stigande inflation och högre bolåneräntor tär hårt på hushållens ekonomi. För vissa hushåll kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop. Det gäller inte minst ensamstående med barn som bor i Stockholm, Göteborg eller Umeå och som köpte sin bostad i början av året med 75% belåning”, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.