Swedbank spår ”hygglig” BNP för fjärde kvartalet

Svenska produktionsvärdindex för november var överlag starkt och talar för att det fjärde kvartalets BNP-utveckling kan bli hygglig. Det säger Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin till Nyhetsbyrån Direkt.
Swedbank spår ”hygglig” BNP för fjärde kvartalet - soluppgang-stockholm-700_binary_6983623.jpg

“Det var överlag starkt, med uppgångar både för industrin och tjänstesektorn. Detta är helt klart positivt. Tittar man på de data som kommit från produktionssidan ser BNP ut att kunna bli hygglig under det fjärde kvartalet. Data från användningssidan har dock varit lite år det svagare hållet, bland annat detaljhandeln”, säger hon.

Produktionen i näringslivet steg 0,5 procent mellan oktober och november och ökade 1,8 procent i årstakt, med uppgångar för såväl industrin, tjänstesektorn och byggsektorn.

Industrins orderingång minskade samtidigt 1,2 procent i årstakt i november, vilket dock var upp från -5,4 procent i oktober.

“Man kan notera att orderingången är fortsatt svag, men årstakten är i alla fall mindre negativ. Detta tycker jag också rimmar väl med signalerna från inköpschefsindex, där vi sett en återhämtning, men där index fortfarande ligger kvar under 50-strecket. Det är fortfarande svagt, men inte lika svagt som tidigare”, säger Cathrine Danin.

Hon tillägger att detta är positivt, men att det ännu är för tidigt att tala om en botten.

“För det skulle jag nog vilja se att det fortsätter ytterligare en tid”, säger hon.

Sveriges BNP ökade med 0,3 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.