Swedbank: SSAB in i värmen – här är våra sektorfavoriter

Stålbolaget SSAB är ny favorit inom basindustri hos Swedbank samtidigt som Elekta plockas bort som favorit inom hälsovård.
Swedbank: SSAB in i värmen – här är våra sektorfavoriter - Ssab_oxelosund_Anders-Wiklund-TT-900
Foto: Anders Wiklund/TT

I sin uppdatering av sina sektorfavoriter skriver Swedbank att de ser en robust underliggande ekonomi, med en tillväxt över trend, men att det råden stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen framöver. Marknaden är känslig med förhöjd sannolikhet för stora svängningar på börsen. Sektorfavoriterna består av de aktier som anses ha bäst förutsättningar att utvecklas väl i marknadsmiljön.

I den senaste uppdateringen plockas alltså SSAB in som ny favorit inom basindustri. I den senaste analysen, producerad av Kepler Cheuvreux, anses SSAB för närvarande gynnas av väldigt gynnsamma marknadsförhållanden på de europeiska och amerikanska stålmarknaderna.

SWEDBANKS FAVORITAKTIER I DE OLIKA SEKTORERNA

Konsument

Embracer, H&M, Husqvarna

Fastigheter/Bygg

SBB, Nyfosa, Skanska

Hälsovård

Astra Zeneca, Getinge

Basindustri

SSAB

Bank/finans

Investor, Nordea, Handelsbanken

Telekom/IT

Ericsson, Hexagon, Millicom

Verkstad

ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Munters, Sandvik

”Kriget i Ukraina har nämligen lett till utbudsstörningar och kraftigt höjda stålpriser i Europa, särskilt på grovplåt där priserna i princip dubblerades på två månader. Då SSAB har en stor exponering mot spotpriser gynnas bolaget kraftigt av denna prisuppgång”, skriver Kepler Cheuvreux.

Utsikterna ses alltjämt som goda vad gäller den amerikanska verksamheten, då stigande infrastruktursatsningar väntas leda till ökad efterfrågan, samtidigt som den amerikanska stålmarknaden fortsatt skyddas av importtullar.

”Med tanke på bolagets höga exponering mot spotpriser, dess starka position inom grovplåt, och begränsade beroende av fordonsindustrin, bedömer vi att förutsättningarna är ytterst gynnsamma och att aktien är attraktivt värderad”, skriver de, och tillägger att SSAB även är långt framme vad gäller produktion av fossilfritt stål, viket ses osm en stor konkurrensfördel.

Vill du få koll på vilka aktier som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen i år kan du hitta det på Affärsvärldens sida Börsen idag. Där hittar du också utvecklingen för en rad råvaror och europeiska index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets