Riksbanken
Swedbank tror på rekordlåg ränta
Omfattande utgiftsreformer om totalt 44 miljarder under 2016, motsvarande drygt 1 procent av svensk BNP, kommer att finansieras fullt ut främst genom ökat skattetryck. Effekten på svensk BNP är i stort sett neutral men drivkrafterna för tillväxten påverkas.
“Det är en betydande omfördelning från näringsliv (genom bland annat högre arbetsgivaravgifter) och hushåll (genom högre inkomstskatter och punktskatter) till offentlig konsumtion och offentliga investeringar”, skriver Swedbank.
Balansen mellan penningpolitik och finanspolitik kommer att vara fortsatt mycket snedvriden. Högre miljöskatter och skatt på drivmedel bidrar till högre inflation med cirka 0,4 procentenheter 2016 men det är en övergångseffekt som inte varaktigt höjer inflationstrycket. Samtidigt bidrar den extremt expansiva penningpolitiken till ökad skuldsättning och sårbarhet på bostadsmarknaden. Finanspolitiken missar dock möjligheten att bidra till högre efterfrågan och inflationstryck, enligt banken.
Swedbank räknar med ytterligare åtgärder från Riksbanken med en räntesänkning i oktober och en utökning av programmet med kvantitativa lättnader under 2016.
“Regeringens budget bidrar inte till ökade emissionsvolymer av statsobligationer. Det är därför troligt att Riksbanken breddar tillgångsköp att innefatta bostads- och/eller kommunobligationer under 2016”, fortsätter Swedbank.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.