Swedbank: Volatiliteten i marknaderna kommer bestå

Oron över en rysk invasion i Ukraina har fått börserna att skaka och Swedbank menar att den senaste utvecklingen pekar på att volatiliteten i marknaderna sannolikt kommer bestå ytterligare en tid.
Swedbank Robur tror på börsen.
Foto: Henrik Montgomery/TT och Henrik Holmberg / TT

Den ökade geopolitiska oron har fått investerarna att dra öronen åt sig och i en marknadskommentar ger Swedbanks investeringsstrateger Johannes Bjerner och Mats Waldemarsson sin syn på situationen.

Johannes Bjerner menar att den redan volatila situationen på marknaderna, med högre inflation och ränteförväntningar har gjort investerarkollektivet att vara extra känsligt för dåliga nyheter. Därför är det inte överraskande att marknaderna nu faller.

”Osäkerhet av den här typen är aldrig välkommen, det gäller inte minst ur ett marknadsperspektiv, och även om upptrappningen som nu sker kommer långt ifrån oannonserad, är den här typen av händelser sällan fullt ut inprisade, när de väl inträffar”, säger han.

Han menar dock att det i dagsläget inte finns inte tillräckligt med information för att föranleda någon förändring kring bankens syn på aktiemarknaden. Han menar att konflikten redan påverkat en del bolag och sektorer redan berörts av konflikten, men också att det spekuleras kring eventuell påverkan på utbudet av många energi- och råvarutillgångar.

”Men som helhet för de globala aktiemarknaderna behöver inte en isolerad konflikt ha någon större påverkan, och vi ser inte att en eventuellt fortsatt upptrappning nödvändigtvis behöver innebära fortsatt fallande globala aktiemarknader. Samtidigt är vi medvetna om att många frågetecken kvarstår kring den fortsatta utvecklingen, speciellt om konflikten skulle komma att utvidgas och involvera även andra globala aktörer. Sammantaget talar detta för att volatiliteten i marknaderna sannolikt kommer bestå ytterligare en tid”, säger han.

Också Handelsbanken menar att man ska sitta still i båten för tillfället.

”Den senaste tidens börsoro har lett till nya utflöden ur aktiefonder. Men på lång sikt är det inte nedgångarna som äventyrar avkastningen. Det är felaktiga investeringsbeslut”, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Mats Nyman i en kommentar.

Om du vill veta mer om börsernas utvecklingen och vilka bolag som är vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen kan du klicka dig in på Affärsvärldens sida ’Börsen idag’. Den hittar du här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.