Swedbanks före detta VD åtalas för grovt svindleri

Före detta Swedbank-VD:n Birgitte Bonnesen åtalas för grov ekonomisk brottslighet. Det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. "Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena", säger Thomas Langrot, chefsåklagare och förundersökningsledare.
Swedbanks före detta VD åtalas för grovt svindleri - bonnesen-900
Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen. Foto: Pehrson/SvD/TT

Åtalet mot Bonnesen gäller i första hand svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation.

Enligt åtalet har Bonnesen vid flera tillfällen spridit vilseledande uppgifter att banken inte hade eller hade haft problem med att motarbeta penningtvätt i bankens verksamhet i Estland. Chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot säger att brottet består av att den före detta vd:n avsiktligen eller av grov oaktsamhet spridit felaktiga uppgifter.

”Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri, men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena”, säger Thomas Langrot i pressmeddelandet.

Den före detta Swedbank-VD:n åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation.

”I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog”, säger Thomas Langrot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets