Swedbanks matkasse har stigit nära 5% sedan årsskiftet

Swedbanks matkasse steg med 4,7% från 5 967 till 6 248 kronor under perioden januari-augusti. Det visar en ny rapport.
Swedbanks matkasse har stigit nära 5% sedan årsskiftet - MATKASSE MED KVITTO
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”För många hushåll är maten den största löpande utgiften efter boendet. Matkostnaden har ökat kraftigt för alla, men i konor räknat har den ökat mest för barnfamiljer”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Ett singelhushåll betalar idag i snitt 4 315 kronor i månaden för sin matkasse. För en tvåbarnsfamilj är siffran 14 156 kronor, vilket är en ökning med drygt 500 kronor sedan årsskiftet.

Mest har priserna stigit för godis, glass och läsk. De höga priserna har samtidigt fått många hushåll att se över både sin konsumtion och sitt sparande.

”Den höga inflationen svider i plånboken. Men för den prismedvetne finns goda möjligheter att begränsa effekten genom ändrat konsumtionsbeteende och inte minst smartare livsmedelsinköp”, menar Arques.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco