Sydbank: EU-domen kan bli dyr för SAS

Sydbank upprepar behåll på flygbolaget SAS efter att EU-domstolen inte valt att betrakta pilotstrejken från 2019 som en ”extraordinär omständighet”. Detta innebär att SAS är skyldigt att kompensera passagerare för de uteblivna flygen.
SAS
Sydbank uppskattar att kompensationen i värsta fall kan landa på 1,2 miljarder kronor, vilket är ungefär dubbelt mot vad strejken redan kostat SAS i form av främst uteblivna intäkter.

Siffran kan också ställas i relation till att SAS kassa i slutet av januari var 5,9 miljarder kronor. Det sinar 500-700 miljoner kronor per månad ur flygbolaget medan det väntar på att restriktionerna lättas upp för att kunna återuppta fler flyg.

Sydbank uppger att de kommer att vara ”överraskade” om domstolens beslut accepteras i det tysta av flygbolagen. Detta eftersom ”det påför dem en potentiellt enorm (oförutsägbar) kostnad i framtiden vid strejker”, skriver banken.

Sydbank har tidigare lyft SAS från sälj till behåll på att investerare handlar aktien på förhoppningar om återupptagna flyg.