Teknikfonder lockar spararna

Spararna drogs till teknikfonder i april, visar statistik från Avanza och Nordnet. Samtidigt säljs företagsobligationsfonder och hedgefonder.

Stimulanspaket från världens centralbanker tillsammans med signaler om att vissa ekonomier börjar öppna upp igen har lett till ett stigande börshumör i april.

– Efter att den värsta coronachocken lagt sig på marknaden har såväl börskurser som spararnas börshumör återhämtat sig och Stockholmsbörsen är upp 24 procent sedan botten den 16 mars. Spararna, som har en optimistiskt börssyn på ett års sikt enligt vår senaste Sifo-mätning, har också bytt fot och rekordförsäljningarna i mars har följts upp av stora fondköp i april, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Avanzas sparare gör 3,1 fondaffärer per fondkund i april, vilket är är 24 procent fler än i fjol. Mest populärt hos såväl Avanza som Nordnet är teknikfonder.

– I turbulensen har en tydlig strategi varit att satsa på teknikbolag, och den tendensen ser vi också i fondvalen. Teknikfonder, som såldes av brett i början av turbulensen som en följd av att också teknikjättarna drogs med i börsfallet, har varit populära köp i april. Bolag som Microsoft och Netflix hämtade ju snabbt igen fallet och har sedan stigit som raketer i rekylen, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

– Teknikbolagen har klarat årets börsoro mycket bra och teknikfonderna tillhör årets vinnarfonder. Det har uppmärksammats av spararna och var tredje fondkrona har i april gått till just teknikfonder. Fonderna ger spararna exponering mot snabbväxande tillväxtbolag och är ett bra komplement i svenskarnas ofta bank- och verkstadstunga portföljer, säger Johanna Kull.

Även läkemedelsfonder letar sig in på Avanzas köptopp i april.

– I läkemedelsfonder görs de största köpen någonsin och antalet sparare med minst en läkemedelsfond i portföljen är 16 procent fler än vid årsskiftet. Läkemedelsbolag är så kallade defensiva aktier och brukar vanligtvis klara sig bättre i tider av kris, något som denna gång stämmer i allra högsta grad. Inte bara skriker världen efter vaccin, efterfrågan på medicinteknik och utrustning är också på nivåer långt över det normala, säger Johanna Kull.

Spararna hos Avanza och Nordnet fortsätter sälja företagsobligationsfonder, men Johanna Kull påpekar att försäljningarna endast är en femtedel så stora som de var under mars.

På säljlistan återfinns även hedgefonder.

Hedgefonder är dyra och har nog främst setts som en parkering i oron. När börshumöret ljusnade rejält i april fick hedgefonderna därför stryka på foten, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Rhenman Healtchcare Equity
Robur Access Asien Gladiator
SPP Aktiefond USA Brummer Multi-Strategy
SPP Aktiefond Global Adrigo Small & Mid cap
Swedbank Robur Ny Teknik Strand Småbolagsfond
TIN Ny Teknik Cicero Sverige
SEB Sverige Indexfond Atlant Protect
DNB Global Indeks Heptagon Harvest China

Källa: Nordnet

Mest köpta hos Avanza  Mest sålda hos Avanza
Teknikfonder Företagsobligationsfonder
Sverigefonder Hedgefonder
Globalfonder Korträntefonder (USD)
Läkemedelsfonder Korträntefonder (Euro)
Blandfonder Turkietfonder

Källa: Avanza

Fondhandel

April
2020
Mars
2020
Förändring månad % April
2019
Förändring
år %
Fondkunder 617 600 596 800 3 417 200 48
Fondaffärer 1 898 100 2 701 000 -30 1 028 800 84
Fondaffärer per fondkund och månad 3,1 4,5 -31 2,5 24
Fondaffärer per dag 63 300 90 000 -30 34 300 85

Källa: Avanza

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här