Telegram har 900 miljoner användare – överväger IPO

Meddelandetjänsten Telegram har 900 miljoner användare och är nära lönsamhet. Det uppger bolagets grundare Pavel Durov i en intervju med Financial Times, FT.
Telegram har 900 miljoner användare – överväger IPO - Germany Telegram
AP Photo/Matthias Schrader

Durov säger att man hoppas på att nå lönsamhet nästa år, men utesluter inte att det kan inträffa redan i år.

Det som lett till att bolaget är på väg att uppvisa svarta siffror är att man för två år sedan införde annonser och premiumbaserade abonnemang på Telegram.

”Det främsta skälet till varför vi valde att monetisera är för att kunna förbli oberoende”, säger Durov som är ensam ägare av Telegram.

Han uppger i intervjun, som är hans första sedan 2017, att det har inkommit bud på Telegram från diverse globala teknikfonder som värderar det till över 30 miljarder dollar, men att dessa avvisats. Samtidigt hålls dörren öppen för en börsnotering.

”Generellt sett ser vi värde i (en börsintroduktion) som ett sätt att demokratisera tillgången till Telegrams värde”, säger Durov.

Två källor har sagt till FT att Telegram förmodligen kommer att noteras i USA efter att ha nått lönsamhet och när marknadsförhållanden är gynnsamma. Durov avböjde att kommentera en tidslinje eller möjlig plats men sade att Telegram hade ”övervägt flera alternativ”.

Telegram är baserat i Dubai dit Durov flydde 2014 efter att ha vägrat dela data om vissa ukrainska användare med ryska säkerhetstjänsten.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.