TELEKOM: Telia mot Deutsche Telekom

Behoven är enorma. För de stora västliga telebolagen ärÖsteuropa en guldgruva.

De gamla statliga monopolbolagen – som i decennier plågat sinakunder med föråldrade telefoner, urusla linjer och oändligaväntelistor – saknar i dag allt allt från kapital till teknologioch managementresurser. Utan hjälp utifrån har dessa fossiler ipraktiken inga möjligheter att möta den exploderande efterfrågan.Investeringar på minst 135 miljarder dollar kommer att behövasenbart för att modernisera de fasta telefonnäten i Östeuropa,enligt den europeiska utvecklingsbanken EBRD. Enda möjlighetenär att öppna telemarknaderna för utländska företag och frikonkurrens. Ungern var först ute med privatiseringen av detstatliga telebolaget Matav. 1993 såldes 30 procent till ettprivat konsortium med Deutsche Telekom och Ameritech i spetsen.Två år senare såldes ytterligare 37 procent av Matav till sammadelägare.

I Tjeckien har sedan dess Swiss PPT och holländska KPN gått in istatliga telebolaget SPT.

I Rumänien skall i år Rom Telecom omvandlas till ett aktiebolagmed staten som enda ägare. Redan nästa år skall enligt planernaett större aktiepaket säljas till en utländsk strategiskinvesterare. Även länder som Slovakien, Bulgarien och Kazakstanhåller på att privatisera sina telebolag, för att inte tala omPolen som i år säljer ut delar av statliga TPSA, Östeuropasstörsta telebolag.

Bland de stora utländska aktörerna finns framför allt tyskaDeutsche Telekom, holländska KPN, danska Tele Danmark ochamerikanska US West. Med på ett hörn finns också France Telecom,italienska Stet och Telecom Finland.

En stor men tämligen anonym aktör är även Central Europe TelecomInvestments (CETI), som är Creditanstalt Investmentbankstelefond. CETI satsar på GSM-operatörer och operatörer av lokalafasta nät runt om i regionen. CETI håller just nu på att höjasitt kapital med 70 miljoner dollar för fortsatta telesatsningari öst. Ambitionen är att ha en årlig avkastning på minst 30procent.

TELIA SATSAR RUNT ÖSTERSJÖNSvenska Telia har via sitt 25-procentiga ägande i den polskateleoperatören Netia byggt upp en stark ställning i Polen medlicenser för fast telefoni i totalt 17 distrikt med ensammanlagd befolkning på nästan tio miljoner invånare. Teliasvarar för teknologi, management och expertis. Netia planeraratt ha 600.000 linjer om tre år och kommer då att vara Polensnäst största operatör. I övrigt satsar Telia uteslutande på debaltiska staterna och på S:t Petersburg och överlåter åt tyskaroch amerikaner att slåss om resten.

I Estland äger Telia 24,5 procent i Estonian Telephone Company,som fram till år 2001 har licens för all internationell ochlångdistans teletrafik. Telia har även 24,5 procent imobiltelefonbolaget Estonian Mobile Telephone Company som är enav sammanlagt tre operatörer i Estland.

Även i Lettland har Telia knappt en fjärdedel i ett av landetstvå GSM-nät. I Litauen byggs det för närvarande upp ett nät fördatakommunikation och internettjänster med en kabel mellanGotland och Klaipeda, och i S:t Petersburg äger Telia tolvprocent i mobilnätet Northwest GSM.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.