Ericsson
Telekom – var god dröj
Ericsson har haft ett svagt år på börsen och aktien har tappat 30 procent sedan Affärsvärldens vänta-rekommendation i mars förra året. Det är dubbelt så mycket som börsen under samma period. Även om det fanns vissa ljusglimtar i bokslutet kvarstår ändå intrycket av en fortsatt utmanande marknad där det är svårt att nå organisk tillväxt.
En efterlängtad återhämtning i Nordamerika samt 4g-utbyggnad i Kina lyfte dock efterfrågan under fjärde kvartalet. Likaså tecknades ett globalt patentlicensavtal med Apple strax före jul. Justerat för valutaeffekter och jämförbara enheter minskade dock omsättningen med 1 procent under kvartalet. För helåret minskade omsättningen med 5 procent.
För att kompensera den tröga försäljningsutvecklingen arbetar Ericsson aktivt med olika kostnads- och effektivitetsprogram. Målet att uppnå besparingar om 9 miljarder kronor under 2017 jämfört med 2014 ligger fast. Faktum är att en av ljuspunkterna i den senaste rapporten var lägre rörelsekostnader än väntat. Under det andra halvåret har rörelsekostnaderna minskat med nästan 10 procent jämfört med samma period föregående år.
Samtidigt räddades kvartalet till stor del av Apples patentlicensavtal, som även inkluderade en stor engångsbetalning. Hur stor är okänt, men uppskattningar på marknaden pekar på 2–3 miljarder kronor. Rimligen är marginalen väldigt hög på dessa licensintäkter, varför Ericssons underliggande lönsamhet fortfarande är pressad.
Ericssons ökade fokus på patentaffärer har dock utvecklats mycket positivt. Sedan 2010 har patentintäkterna mer än trefaldigats, till 14,4 miljarder kronor under 2015. Ericsson har i dag licensavtal med ett hundratal företag. Häromåret betalade exempelvis Samsung drygt 4 miljarder kronor till Ericsson efter några års patenttvist. Och nu senast alltså Apple.
Prognoser pekar dock på att såväl Apple som Samsung tappar försäljning inom smarta telefoner framöver, vilket påverkar licensintäkterna negativt. Addera även att en del av Ericssons patentlicensintäkter för 2015 var av engångskaraktär. Intäkterna från patentlicenser kan därför utan problem falla med flera miljarder i år, och därmed påverka rörelseresultatet i nästan lika hög grad.
Även om effekterna av kostnadsprogrammet delvis kompenserar, är det svårt att se någon vidare vinsttillväxt de närmaste åren. Det finns vissa ljusglimtar bland operatörernas investeringsbudgetar för enskilda regioner, inte minst i USA, men även på tillväxtmarknader såsom Kina och Indien. Helhetsintrycket är dock att marknaden är fortsatt tuff under överskådlig tid. Vi räknar därför med att försäljningen inom affärsområdet Networks, som utgör halva Ericssons omsättning, faller svagt under 2016 och 2017. Det kompenseras delvis av en fortsatt tillväxt, om än svag, inom affärsområdet Service som utgör 44 procent av bolagets försäljning.
Styrelsen föreslog i bokslutet höjd utdelning till 3,7 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på historiskt höga 5 procent. Det ger aktien ett bra stöd, men räcker inte som argument för att köpa aktien.
Aktien har utvecklats svagt och förra årets p/e-talsvärdering kring 19 har halkat ner betydligt. På vår prognos för 2016 är p/e-talet 14, vilket är helt i linje med tioårssnittet. Justerat för nettokassan hamnar ev/ebit på 8,3, vilket är till synes lågt. Samtidigt är det i nivå med konkurrenter och andra stora teknikjättar som till exempel Alcatel-Lucent och Cisco, med motsvarande ev/ebit på 7,5 respektive 6,5.
En fortsatt trög marknad och i princip stillastående vinster för 2016 och 2017 gör att intresset för Ericsson-aktien lär förbli lågt. Därför råder fortsatt vänteläge.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.