Telenor vinner skattestrid om cirka 2,5 mdr NOK

Den norska hovrätten har i väsentlig grad valt att ge telekombolaget Telenor rätt i en skattetvist kopplat till det indiska dotterbolaget Unitech Wireless.
Telenor vinner skattestrid om cirka 2,5 mdr NOK - IoT-city-1250×585
Pressbild: Telenor

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Frågan avser Telenors förlustavdrag vid tidigare infriade garantier för finansiering av Unitech, vilka upptogs i skattedeklarationen 2013.

Detta ledde till att Skatteverket 2019 skrev att avdraget inte var giltigt, vilket ledde till att Telenor fick redovisa och betala en skattekostnad på cirka 2,5 miljarder norska kronor plus ränta på 166 miljoner norska kronor under 2019.

Telenor valde dock att överklaga detta vid Oslo tingsrätt och fick bifall i mars förra året.

Det fick staten att överklaga beslutet men utan effekt då hovrätten har beslutat till bolagets fördel om att förlusten är avdragsgill i enlighet med beslutet från Oslo tingsrätt. Däremot kommer tidpunkten för förlusten att ändras från 2013 till 2015 och skatteavdraget kommer att bli något lägre på grund av skillnaden i tid och sjunkande skattesatser.

Både staten och Telenor har rätt att överklaga beslutet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.