Telia går samman med Telenor i Danmark

Telia Sonera och Telenor har ingått ett avtal om att slå samman sina danska verksamheter till ett nytt gemensamt företag där parterna kommer att äga 50 procent vardera.

Det framgår av ett pressmeddelade.

”Det nya bolaget kommer att ha cirka 3,5 miljoner mobilabonnemang. Transaktionen skapar en stabil mobiloperatör med en sammanlagd marknadsandel på cirka 40 procent, en omsättning på drygt 9 miljarder danska kronor och betydande potential till synergier”, heter det.

Telia Sonera menar att behovet av konsolidering på den danska telekommarknaden har varit uppenbart länge. Operatörerna står inför fortsatt press på intäkter och lönsamhet, vilket begränsar utrymmet för investeringar och innovation. Telenor och Telia Sonera har sedan 2012 samarbetat i Danmark inom ramen för ett gemensamt mobilnät. Parterna är nu överens om att ett oberoende och gemensamt ägt företag är den strategiskt bästa vägen för att uppnå synergier och att skapa värde”, skriver Telia.

”Konkurrensen i Danmark är tuff och vi står inför fortsatt press på intäkter och lönsamhet, vilket gör konsolidering oundviklig”, säger Kjell Morten Johnsen, EVP och chef för Telenor Region Europe.

Sammanslagningen av de två verksamheterna eftersträvar årliga effektivitetsvinster på åtminstone 800 miljoner danska kronor, med full effekt från 2019. Integrationskostnaderna beräknas uppgå till 800 miljoner danska kronor under 2015-2017.

Styrelsen i det nya bolaget kommer att ha en balanserad representation från Telenor och Telia Sonera. Styrelsen kommer att ha sju ledamöter, varav ägarna utser tre var. Styrelsens ordförande skall utses enhälligt av parterna.

Rekryteringsprocessen för att hitta en vd för det gemensamma bolaget kommer att påbörjas och de båda företagen är övertygade om att hitta rätt kandidat för jobbet så småningom.

Telenor och Telia Sonera är eniga om att värdet på deras verksamheter i Danmark är ungefär lika stort och därmed är de överens om att äga hälften var i det nya företaget. Skillnader i nettoskuld och förändringar i rörelsekapital från det att avtalet undertecknas tills det får klartecken av konkurrensmyndigheter kommer att betalas kontant.

Telenor och Telia Sonera är överens om de viktigaste transaktionsvillkoren. Transaktionen kräver godkännande från EU-kommissionen.

Parterna räknar med att få EU:s godkännande och att slutföra affären under 2015. De två företagens verksamheter i Danmark förblir separata och fungerar oberoende fram till slutförandet av transaktionen.

Bolagen kommer i dag att hålla telefonkonferens klockan 09.00 med anledning av affären.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG