Telia lyfter på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett torsdagen strax över nollstrecket.

Utvecklingen är i linje med de i stort sett oförändrade storbörserna på kontinenten. Teliasonera klättrar högre på beskedet att det skandalomsusade äventyret i Eurasien är på väg att ta slut.

SIX Generalindex var klockan 10.01
upp 0,1 procent till 475 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.486. Omsättningen var 2,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

New York-börserna stärktes
successivt under gårdagskvällen. De asiatiska börserna förbättrades under natten och Tokyobörsen stängde klart högre. Kina-börserna föll dock i slutet av handeln.

Torsdagen blir den sista handelsdagen
i skuggan av Federal Reserves viktiga besked om styrräntan ska höjas eller inte. Handeln med terminskontrakt kring den amerikanska styrräntan har under de senaste dagarna mer och mer indikerat att investerare nu förväntar sig att räntan lämnas oförändrad. Klockan 20.00 i kväll kommer beskedet.

Teliasonera står i rampljuset.
Bolaget meddelade under morgonen att en process har inletts för att minska närvaron inom regionen Eurasien och över tid lämna den helt. Istället ska bolaget fokusera på regionerna i Europa och Sverige.

Dagens besked berör Nepal,
Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan. Teliasonera menar att “hårt arbete” de senaste två åren har gjort att bolaget kan lämna ifrån sig “bättre och mer välskötta verksamheter” som någon annan kan driva vidare.

Två olösta problem ligger bakom
beslutet, sade vd Johan Dennelind vid en telefonkonferens. Det första är att Teliasonera fortfarande inte vet vem eller vilka som står som slutgiltig ägare till de partners bolaget har i flera länder.

Det andra är att man har svårt att
få hem pengar man tjänar i länderna till Sverige. Samma problem gäller dock även pengarna från en framtida försäljning, sade Dennelind.

Aktien klättrar upp 3,5 procent på
beskedet.

Volvos lastbilsleveranser i
augusti var något lägre än väntat enligt SIX/Inquiry Financials analytikerenkät. Det var leveranserna i Asien och Sydamerika var klart lägre än väntat. Nordamerika förbättrades något mindre än väntat samtidigt som Europa överraskade klart på uppsidan. Volvo-aktien syns 0,3 procent högre.

Semafo faller 4,9 procent på vad
som ser ut att vara en statskupp i Burkina Faso. Ett militärråd i Burkina Faso ska ha upplöst Burkina Fasos politiska institutioner och under onsdagen rapporterades det att landets interimspresident och premiärminister fängslats av soldater. Semafos största gruvprojekt Mana ligger i Burkina Faso.

Exane BNP Paribas sänker
rekommendationen för Securitas till underperform, från tidigare neutral. Riktkursen dras samtidigt ned med 13 procent till 100 kronor. Aktien backar 0,8 procent till 108,50 kronor.

Fastighetsbolagen Kungsleden och
Balder har fått höjda rekommendationer från SEB Equity Research: till köp, från tidigare behåll. Aktierna syns 0,9 respektive 1,5 procent högre.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

475    

+0,1    

+4,3

OMX Stockholm 30           

1.486    

+0,1    

+1,4

SIX Return index             

889    

+0,1     

+7,7

SIX Sverige cykliskt 15      

407    

-0,1    

+2,0

SIX Sverige defensivt 15     

498    

-0,1   

+10,6

SIX Volatilitetsindex       

23,5    

+0,4   

+50,8

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.