Tesla kritiserade för showroom i Xinjiang-provinsen

Amerikanska elbilsbolaget Tesla har öppnat ett showroom i Urumqi, huvudstaden i den kinesiska provinsen Xinjiang där det rapporterats om brott mot mänskliga rättigheter mot den muslimska minoriteten uigurer.
Tesla kritiserade för showroom i Xinjiang-provinsen - tesla-affarsvarlden-700_binary_6864191.png
Tesla tillkännagav sitt nya showroom via sitt officiella Weibo-konto på nyårsafton. Beskedet har direkt stött på kritik från amerikanskt håll då Washington sedan tidigare har svartlistat en rad kinesiska bolag för att medverka i förtrycket av uigurer.

Republikanska senatorn Marco Rubio twittrade att ”nationslösa bolag hjälper Kinas kommunistparti att täcka upp folkbrott och slavarbete i regionen”, rapporterar BBC.

Scott Paul, som är ordförande för branschorganisationen Alliance of American Manufacturing, sade att ”alla bolag som gör affärer i Xinjiang är delaktiga i det kulturella folkmordet som äger rum där. Men Teslas handlingar är särskilt avskyvärda”.

Peking har tidigare anklagats för slavarbete och politisk indoktrinering av uigurer. Som en följd av detta har USA förutom ovannämnda svartlistningen av vissa kinesiska bolag också valt en diplomatisk bojkott av kommande vinter-OS i Peking.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco