Tidigare vd:n Peter Uddfors om Mycronics stora framgång

Peter Uddfors lämnade vd-posten år 2013. Sedan dess har kursen åttafaldigats: "Arbetet gjordes redan innan Lena Olving kom in", säger Uddfors till Affärsvärlden.
Tidigare vd:n Peter Uddfors om Mycronics stora framgång - uddfors-700-170126_binary_6820730.jpg

2013 lämnade Peter Uddfors oväntat vd-posten för Mycronic*. Styrelsen uppgav då att bolaget skulle ge sig in i en ny fas – med ökat fokus på befintlig verksamhet. LDI-investeringen (Laser Direct Imaging) som skulle möjliggöra mindre mobila elektronikprodukter, där Peter Uddfors var drivande, blev för dyr.

Han efterträddes av civilingenjören Lena Olving och sedan hon klev in har bolaget haft en imponerande utveckling. Detta skriver Affärsvärlden om här.

– Hatten av. Olving hade en otroligt fin timing när hon klev in och man ska ha tur som vd. De senaste åren har lönsamheten pikat, med en orderingång över det normala på de stora PG systemen. 2014 och 2015 sålde man 4-5 system per år, vilket är fantastiskt.

2009, när Peter Uddfors tillträdde som vd, redovisade det som senare kom att heta Mycronic ett resultat på -172 miljoner kronor, (Micronic -99 miljoner kronor, och Mydata -73 miljoner kronor.) Ett år senare redovisade man ett plusresultat om 74 miljoner kronor. Uddfors menar att investeringen på LDI var rätt, men att den inte passade ordförande Patrik Tigerschiölds investeringsstrategi. Det var för stor risk för dem.

– Det var en tuff period då. Ett antal personer lämnade, vi flyttade verksamheten från Bromma till Täby och vi genomförde en nyemission. Bolaget hade lika gärna kunnat gå omkull.

–  Jag skulle ägnat mer tid åt de nya styrelseledamöterna som kom in i bolaget. Även mer tid åt Tigerschiöld, för att sätta in dem i affären och ge dem förståelse för strategin i ett monopoldrivet företag. Det var mitt misstag. Hade jag fått dem ombord på strategin, så hade jag även lyckats med LDI-spåret. Vi fick stor framgång med affärsområdet PG som man nu kapitaliserar på. Nu kvarstår utmaningar med SMT som jag inte fick fart på, men det har man inte lyckats med efter mig heller.

Mycronic är rena vinstmaskinen i dag – men Peter Uddfors varnar för den cykliska marknaden som bolaget verkar inom – och hävdar att grunden till framgången lades långt innan Olving tog över bolaget.

– Just nu är allt guld och gröna skogar. Men cykeln finns i displayindustrin och torkan som bolaget upplever i perioder, den kommer. Men man står väldigt stark, och har haft en otrolig intjäning.

Känner du att du är värd mer cred för Mycronics framgång?

– Absolut. Arbetet gjordes redan innan Lena Olving kom in, och jag lyckades vända bolaget till vinst från förlust och hindra det från att gå i konkurs, och bygga en framgångsstrategi som man nu skördar. Det är många entreprenörer som genomför omvändningar utan att få cred, de hinner få sparken innan eller väljer att sluta, säger Peter Uddfors.

 

* Dåvarande Micronic Mydata.

Det här gör Mycronic

* Mycronics inriktar sig mot en del av elektronikindustrin som få följer. Det är avancerat och därmed inte helt lätt att förklara utan att tala om tekniken.

* Till exempel används de mönsterritare som Mycronic tar fram av underleverantörer som elektroniktjättar anlitar för tillverkning av bildskärmar.

* Dessa system för tillverkning av fotomasker är en nödvändig del i tillverkningskedjan vid bildskärmstillverkning.

* Fotomaskerna som skapas med Mycronics mönsterritare möjliggör masstillverkning i nästa steg av tillverkningskedjan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco