Tillväxten spås öka i USA

Internationella valutafonden, IMF, höjer sin tillväxtprognos för USA-ekonomin marginellt avseende år 2015 och sänker prognosen något för 2016.

IMF bedömer att den ekonomiska tillväxten i USA, mätt som BNP, kommer att uppgå till 2,6 procent under 2015 och 2,8 procent 2016. Under 2014 låg tillväxten på 2,4 procent. De tidigare konjunkturprognoserna, från juli, var en tillväxt på 2,5 procent 2015 och 3,0 procent 2016.

Det framgår av IMF:s senaste konjunkturrapport.

Tillväxten i USA-ekonomin under årets första halvår var svagare än förväntat, trots ett starkt andra kvartal.

”Detta speglade bakslag för aktiviteten under årets första kvartal, orsakat av engångseffekter, noterbart det hårda vintervädret och hamnstängningar samt mycket lägre kapitalutgifter inom oljesektorn. Trots svagare tillväxt sjönk arbetslösheten till 5,1 procent i slutet av augusti”, noteras det i rapporten.

Avseende arbetsmarknaden anser IMF att förhållandena för ytterligare jobbskapande och förbättringar av arbetsmarknadsförhållandena är på plats, trots en lägre produktivitetstillväxt och de mindre gynnsamma utsikterna för exporten i ljuset av den kraftiga dollarförstärkningen.

Inflationen i USA väntas i år sjunka till 0,1 procent.

”Efter en kraftig nedgång i slutet av 2014 och början av 2015, som speglade lägre energipriser, har inflationen börjat öka gradvis, även om effekterna från dollarapprecieringen, dämpad lönedynamik och förnyade ryck med oljeprisnedgångar agerar motvind. Inflationen prognostiseras sedan gradvis stiga mot Federal Reserves långsiktiga mål om 2 procent”, skriver IMF.

När det gäller penningpolitiken noteras att USA och Storbritannien närmar sig räntehöjningar, medan ett antal andra länder lättar på penningpolitiken. I närtid är huvudfrågan när och i vilken takt Federal Reserve ska normalisera penningpolitiken. IMF har tidigare rekommenderat Federal Reserve att vänta med att höja räntan.

”Federal Reserve-direktionens beslut bör förbli beroende av den ekonomiska datan, och den första höjningen bör man avstå tills det finns tydligare tecken på att inflationen stadigt stiger mot Feds tvåprocentsmål, samtidigt som arbetsmarknaden fortsätter att stärkas”, skriver IMF.

I nuläget indikerar en bred uppsättning indikatorer en tydlig förbättring av arbetsmarknaden, men det finns inte mycket bevis för en acceleration av lönerna eller pristrycket. Valutafonden anser att kommande räntehöjningar bör ske gradvis, oavsett när den första räntehöjningen sker.

IMF rekommenderar samtidigt ökade infrastrukturinvesteringar i flera utvecklade länder, däribland USA och en del euroländer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.