Tio aktier för hängmattan
Listan toppas av Ericsson. Bolaget handlas till 16 gånger vinsten, har marginaler på 20 procent och när året är slut finns 60 miljarder kronor i kassan. Tillväxt, hyfsat billigt och en stark finansiell ställning, bättre kan det inte bli. Risknivån i bolaget har gått ner påtagligt och trots en stark utveckling under våren tror vi att kursen fortsätter upp. Samma sak gäller i viss mån Nokia, men Ericsson värderas idag lägre, trots högre tillväxt.
Bland storbolagen hittar vi också nygamla favoriter som Scania och Skanska. Den förstnämnda aktien handlas till 10 gånger vinsten och ger en direktavkastning på över 5 procent. Även om det blir ett mellanår i år är det rena rama fyndet. Skanska fortsätter att samla pengar på hög, får stora kontrakt och snart väntar en vändning i USA. Visserligen har kursen dragit rejält, men även här finns det stöd i en hög utdelning och vi tror att aktien ska upp en bit över 100 kronor.
SCA är inte bara ett av Affärsvärldens favoritbolag utan också en av våra stora missbedömningar under det senaste året. Aktien har inte alls utvecklats som vi trott utan i stället backat. Men skam den som ger sig. Kommande rapport borde vara svag, men nu är nog det mesta eländet diskonterat och snart kanske marknaden blir så arg att den formerar sig i krav på strukturella förändringar, som att dela upp bolaget. Lägg till att huvudägaren Industrivärden nyligen köpt aktier och att utdelningen trots allt ligger på motsvarande över 4 procent.
Vi fortsätter också att slå ett slag för Electrolux. Verksamheten är långt ifrån en vändning, men vi gillar vad vd Hans Stråberg gör med bolaget och den kommande avknoppningen av trädgårdsprodukterna kommer att gynna kursen. I Kinnevik chansar vi på att rabatten snart börjar krympa i takt med att Invik delas ut till aktieägarna. Om Tele2 dessutom skulle dra, vilket vi i och för sig inte räknar med, är man med på resan genom att äga Kinnevik.
I Lagercrantz tror vi att förändringarna snart biter och i kombination med att bolaget är skuldfritt och varje omsättningskrona värderas till 30 öre gör det bolaget intressant. Nordnet får symbolisera en stark börsutveckling, därtill värderas aktien lägre än konkurrenten Avanza.
Anonyma Novotek är en konsult som haft det jobbigt, men bolaget har fortfarande ganska höga marginaler, en fin balansräkning och en hög utdelning. Det här är en bortglömd pärla.
Samma sak kan sägas om Uniflex, avknoppningen från Poolia. En stor kassa, tillväxt och fina marginaler och ett alldeles för lågt p/e-tal kan göra aktien till en av sommarens vinnare.
___________
TURN AROUND-KANDIDATERNA
Electrolux, vitvaror
Kinnevik, investment
SCA, pappersartiklar
Lagercrantz, grossist
Nordnet, aktiehandel
KVALITETSBOLAGEN
Scania, lastbilar
Skanska, bygg
Novotek, automation
TILLVÄXTCASEN
Ericsson, telekom
Uniflex, bemanning
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.