Tokyobörsen inledde svagt nedåt

Dollarn fortsätter att tappa för tredje handelsdagen i följd.

Långa USA-räntor är stabila i måndagens asiatiska handel, medan de tvååriga räntorna fortsätter svagt nedåt efter att ha sjunkit efter svensk stängning i fredags. Dollarn fortsätter att tappa för tredje handelsdagen i följd.

Handlare som Bloomberg News talat med uppgav att den starka efterfrågan vid emissionerna av fem- och sjuåriga obligationer förra veckan tyder på att det kan bli ett visst köptryck inför årsskiftet men handelsvolymerna väntas förbli låga.

Bloomberg News rapporterade att risken för ett nytt kärnvapentest i Nordkorea bedöms ha ökat de senaste dagarna då Nordkoreas ledare Kim Jong Un har lovat att leverera en ”julklapp” till USA. ”Gåvan” har tolkats som ett potentiellt test av en långdistansrobot.

Samtidigt fortsätter diplomati på hög nivå av USA:s president Donald Trump, enligt den nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien i TV-kanalen ABC:s program ”This Week” på söndagskvällen.

”De har ett gott personligt förhållande. Så kanske (Kim Jon Un) har omprövat det, men vi får vänta och se”, sade han.

I dag, måndag, publiceras USA-statistik som handelsbalans, grossistlager, kontrakterade husköp och Dallas Fed index.

Senare i veckan blir det bland annat mer bostadsstatistik, hushållens konfidensindikator och ISM-index för industrin.

På fredag kväll publicerar Federal Reserve protokollet från det senaste FOMC-mötet.

Asiatiska börser visar en blandad utveckling på måndagen, med Japans Topix-index ned 0,6 procent och Kina-börserna upp. Japanska räntor sjunker någon punkt.

Ingen japansk statistik väntas på måndagen eller i veckan.

På valutamarknaden handlas nu dollarn kring 109:16 mot yenen, ner från 109:47 i fredags eftermiddag. Samtidigt har euron stärkts till strax över 1:12 mot dollarn.

Kronan är knappt 3 öre starkare mot dollarn och är stabil mot euron.

På måndagens europeiska makroagenda hittar vi tyska detaljhandel och BNP och KPI från Spanien.

Senare i veckan publiceras PMI-utfall från en rad länder liksom preliminär KPI från Frankrike och Tyskland, tysk arbetslöshet och M3 från eurozonen.

Här hemma blir det på måndagen handelsbalans från SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.