Tredje nyemissionen på ett halvår för Senzime – tar in totalt 264 Mkr

I veckan meddelade medicinteknikbolaget Senzime att de avser genomföra en riktad emission om 117 Mkr. Det är mindre än en vecka efter att bolaget avslutade sin föregående riktade emission och den tredje nyemissionen i år. Frågan är varför emissionerna duggar så tätt.
Tredje nyemissionen på ett halvår för Senzime – tar in totalt 264 Mkr - Senzime VD Philip Siberg
Senzimes VD, Philip Siberg.

Medicinteknikbolaget Senzime har offentliggjort att de kommer genomföra en riktad emission av aktier som kan tillföra bolaget 117 Mkr före emissionskostnader. Transaktionen är villkorad av godkännande från en extra bolagsstämma planerad senare i oktober.

De som är berättigade att teckna är ett par nya investerare i form av Segulah Medical Acceleration och Carnegie Fonder. Samt ett antal befintliga aktieägare: Fjärde AP-fonden, Crafoordska Stiftelsen, Handelsbanken Fonder, Fredrik Rapp och Swedbank Robur. 

Emissionen är garanterad i sin helhet genom teckningsåtaganden och avsiktsförklaringar. Teckningskursen är satt till 6,5 SEK per aktie, vilket vid offentliggörandet motsvarande en premie om 1,5% jämfört med snittkurs senaste 20 dagarna. Att parterna valt att teckna till premie tyder på att detta är investerare med intresse för långsiktigt ägande.

Tredje emissionen i år

Detta är den tredje nyemission som Senzime genomför i år. I fredags förra veckan slutförde bolaget en annan riktad emission som tillförde bolaget 56 Mkr. Tecknarna var var då delvis samma parter som i den senast emissionen: AP4, Craafordska stiftensen och Handelsbanken Fonder. Men även bolagets styrelseordförande, Adam Dahlberg.

Vanligtvis brukar frekventa nyemissioner i ett bolag vara ett svaghetstecken som tyder på att något brister i den strategiska planeringen eller verksamheten. Men i Senzimes fall framstår det snarare som att emissionerna genomförs utifrån en styrkeposition. Med det skrivet är det dock svårt att förstå varför transaktionerna kommer med så täta intervaller i stället för att slås samman.

”Vid finansiering av ett bolag som befinner sig i mycket kraftig tillväxt är det viktigt att alla kapitaliseringar görs med noggranna avvägningar avseende inte minst timing. Det handlar i slutänden – förutom om bolagets behov – om att finna en bra balans mellan befintliga och nytillkommande ägares intressen. Och nu fanns det dessutom stor investeringsvilja från nya investerare”, skriver VD Philip Siberg till Affärsvärlden.

En fjärde emission 2023?

Bolaget har inte heller aviserat någon ny strategisk inriktning som förklarar de täta emissionerna.

”Vi har inte ändrat vår strategi utan fortsätter arbeta mycket fokuserat med att rulla ut våra patientövervakningssystem globalt. Vår burnrate minskar för varje dag i takt med att våra intäkter växer”, skriver Philip Siberg.

I april genomförde även Senzime en företrädesemission av aktier som tillförde bolaget 91 Mkr före emissionskostnader. Genom dessa tre emissioner har bolaget fått in 264 Mkr i år. Enligt Philip Siberg blir det dock ingen fjärde emission innan 2023 är över.

”Nej, Senzime är nu välkapitaliserat och har därmed förutsättningarna på plats för att realisera den strategiska och finansiella planen som innebär en målsättning att gå från en nettoomsättning på 14 mkr 2022 till 275-325 mkr 2025”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets