Triss i flaggor inför Job Solutions notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Job Solution inför noteringen på First North och hittat tre flaggor.
Job Solution IPO
Genrebild. Foto: Unsplash/Luke Southern & Afv

Den 17 maj noteras Job Solution på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor, en för hög emissionskostnad, en för lång väntetid och en för kort finansiell historik.

Job Solution
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 109 Mkr
Sista teckningsdag 2022-05-03

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Job Solution betalar cirka 1,7 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 11,3% av erbjudandet. Därför hissas en flagga.

LÅNG VÄNTETID

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är längre än 10 dagar så hissar Affärsvärlden varningsflagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Job Solution-aktien börjas handla 14 dagar efter sista anmälningsdag och IPO-guiden hissar därför en flagga.

KORT FINANSIELL HISTORIK

Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden. Job Solution har bedrivit verksamhet sedan 2015 men presenterar i samband med aktuell IPO bara finansiell information för de sista två åren. IPO-guiden hissar därför en flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR JOB SOLUTION PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är tisdag den 3 maj och teckningskursen uppgår till 30 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Katalysen Ventures Inväntar notering First North 2022-04-10 2022-04-20 Läs här
Promimic Teckningstid pågår First North 2022-04-22 2022-04-29 Läs här
Västra Hamnen Corporate Finance Teckningstid pågår First North 2022-04-29 2022-05-06 Läs här
Inuheat Teckningstid pågår Spotlight 2022-04-26 2022-05-09
Sensidose Teckningstid pågår Spotlight 2022-05-03 2022-05-10
Job Solution Teckningstid pågår First North 2022-05-03 2022-05-17

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.