IPO-guiden: Ökad aktivitet i maj

Under april noterades fyra bolag på de svenska börserna. I maj väntas minst sju noteringar. Det är fortsatt mikro- och småbolagen som dominerar.
Foto: SHT, TT och Bubbleroom

Fyra noteringar i april

Under april noterades fyra stycken bolag. Ifjol noterades 12 bolag jämförelsevis. Mikro- och småbolagen fortsätter att dominera sett till antal.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Först ut i april var Tendo. Bolaget har utvecklat en så kallad exoskletthandske, vilket är ett medicintekniskt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning i händerna till följd av en ryggmärgsskada. Användarna får med hjälp av produkten lättare att greppa och fatta tag i saker. Tendo-aktien är i skrivande stund ned 37% från teckningskurs.

Katalysen

Ett annat mindre bolag som noterades var Katalysen Venture,  som är ett investeringsbolag eller venture developer som ledningen föredrar att kalla det. Investeringar sker i bolag i start-up-fas och särskilt inom finansbranschen. Katalysen erbjuder förutom kapital även sin expertis som konsulter och tar då betalt i aktier och optioner. Det är denna egenhet som ligger bakom epitetet venture developer. Afv var negativa och avrådde att teckna aktien.

Oneflow

En miljardnotering

Enda miljardbolaget som noterades i april var mjukvarubolaget Oneflow. Bolaget säljer lösningar för digital avtalshantering och växer fort. Vi på Affärsvärlden tyckte dock att värderingen på 19 gånger den bakåtblickande omsättningen eller drygt 12 gånger omsättningen på Afv:s prognoser för 2022 var väl hög. Den höga prislappen fick oss att avstå och rådet blev teckna ej. Emissionen sägs ha blivit kraftigt övertecknad. Aktien är nu ned drygt 20% från IPO.

Promimic

Promimic noterades sista handelsdagen i april och är nu ned 30% från teckningskurs. Bolaget utvecklar ytbehandlingslösningar för ortopediska- och dentala implantat och tog in pengar för att finansiera den pågående kommersialiseringen i USA.

Tanken var också att bolaget Orderhero skulle noteras på First North under april. Orderhero avbröt dock sin notering. Läs pressmeddelandet här. Orderhero meddelade samtidigt att de avser att återuppta sin ansökan om notering i framtiden. När i tiden är dock oklart.

Minst sju noteringar i maj

Under maj väntas minst sju bolag noteras. Corporate-finance-firman Västra Hamnen noterades i förra veckan och handlas kring teckningskursen (100 kr). Tisdag 10 maj noteras Sensidose på Spotlight. Bolaget har utvecklat ett generiskt läkemedel (Flexilev) och en doseringsapparat (MyFid) som gör att patienter med Parkinsons sjukdom kan erhålla en mer jämn medicinering.

Senare i veckan börjar Arctic Blue Beverages som tillverkar och säljer ginprodukter att handlas på First North.

Idag den 9 maj var även planen att Inuheat skulle noteras på Spotlight. Bolaget utvecklar teknik för värmekläder. I förra veckan meddelade styrelsen i Inuheat att de valt att avbryta noteringsprocessen då lägsta gräns (29,4 Mkr) i emissionen inte har uppnåtts. Tillsvidare kommer Orderhero fortsatt verka som onoterat bolag.

Job

Nästa vecka noteras Skolon (digital plattform som underlättar användandet av digitala läromedel i skolan) samt rekryteringsbolaget Job Solution. Klicka på respektive bolagsnamn för att komma till Affärsvärldens IPO-analyser.

Även bolaget Vultus skall noteras på Spotlight. Bolaget erbjuder en plattform för effektivisering av gödsling och bevattning genom att analysera satellitbilder av odlingsfält.

Slutligen gör mobiloperatören My Beat en IPO på Spotlight. Bolaget har idag cirka 6500 kunder och omsätter ungefär 8 Mkr. My Beat är en virtuell operatör som hyr kapacitet för mobiltelefoni och mobil datatrafik i Telenors mobilnät. Målgruppen är äldre personer.

Teckningstiden för My Beat löper och går ut tisdag 17 maj. Bolaget fick två flaggor i IPO-guidens granskning.

Med tanke på den volatila börsklimatet så är det flera bolag som pausar och avvaktar med noteringsplanerna.

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.