Trots coronapandemin – världens miljardärer allt rikare

Den totala förmögenheten hos världens miljardärer steg till 10 200 miljarder dollar i slutet av juli 2020. Det visar UBS och PwC:s senaste miljardärsrapport.
Jeff Bezos
Amazon-grundaren Jeff Bezos, världens rikaste man.

När coronpandemin drog in och stängde ner världens ekonomier under våren såg också världens miljardärer sina förmögenheter falla. Under februari och mars sjönk miljardärernas förmögenheter med 6,6 procent till 8 000 miljarder dollar och antalet dollarmiljardärer sjönk med 43 stycken till 2 058. Det visar rapporten från UBS och PwC.

De enorma stödpaket som sjösattes från världens centralbanker hade dock effekt på återhämtningen i ekonomin och världens marknader. Den V-formade återhämtningen på marknaderna innebar att även miljardärernas förmögenheter återhämtade sig. Vid slutet av juli var tappet redan återhämtat och den samlade förmögenheten högre än vid utgången av 2019. Den samlade förmögenheten summerades till 10 200 miljarder dollar, vilket är ett nytt rekord, samtidigt som antalet miljardärer klättrade till 2 189.

Rapportens författare skriver även att divergensen mellan olika sektorer accelererades under pandemin, där entreprenörer inom tech, hälsa och industriella sektorer gynnades, en trend som de ser fortsätta även framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets