Trots pandemin – allsvenska klubbarna är rikare än någonsin

De ledande svenska fotbollsklubbarna förstärkte finanserna under förra året. Det egna kapitalet har vuxit med totalt 30%, enligt en studie från revisions- och konsultjätten EY.
Trots pandemin – allsvenska klubbarna är rikare än någonsin - FOTBOLL
Foto: Claudio Bresciani / TT
Totalt har 14 av 16 klubbar ett positivt rörelseresultat, men endast tre klubbar går med rörelsevinst om spelarförsäljning exkluderas. Allsvenskan har ekonomiskt aldrig mått bättre, konstaterar dock EY.

Det egna kapitalet är nu 1 299 miljoner kronor. De centrala avtalen med Unibet och Discovery+ är också viktiga.

Allsvenskans totala nettoomsättning ökade under året, vilket främst beror på lättade publikrestriktioner. Nettoomsättningen var cirka 1,8 miljard kronor, en ökning med cirka 39% mot året före.

“Spelarförsäljningar ingår definitivt i affärsmodellen för att driva en fotbollsklubb idag och är ett betydelsefullt bidrag till klubbarnas ekonomi”, säger Mikael Bergsten, partner på EY och medförfattare till rapporten.

Malmö FF fortsätter att vara den klubb som är bäst på att generera intäkter. Under 2021 var klubbens nettoomsättning 567 miljoner kronor. På andra plats ligger AIK med en nettoomsättning på 156 miljoner kronor. Om klubbarna i Allsvenskan skall knappa in ekonomiskt på Malmö FF så är spel ute i Europa och framgångsrika spelartransfer allt viktigare, uppger EY.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.