Trots pandemin – rekordmånga nya miljardärer

Antalet dollarmiljardärer steg till rekordhöga 2 755 stycken under 2020, trots den pågående pandemin. Det skriver Forbes.
Amazons grundare och VD Jeff Bezos.
Amazons grundare och VD Jeff Bezos. Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT

Trots pandemin och den medföljande krisen blev världens miljardärer allt fler och rikare under förra året. Det skriver Forbes i sin årliga sammanställning. Antalet dollarmiljardärer steg med 660 personer till 2 755 och miljardärernas sammanlagda förmögenhet steg från 8 till 13,1 biljoner dollar.

Sammanlagt är 86% av miljardärerna rikare än de var för ett år sedan. De tio rikaste på listan har nu en förmögenhet på 1,15 biljoner dollar jämfört med 686 miljarder dollar för ett år sedan. Europas miljardärer har sammanlagt ökat sin förmögenhet med 1 miljard dollar.

På listan finns nu 493 nykomlingar, men även 250 personer som tidigare fallit bort från listan men som gjort en comeback.

Världens rikaste man är åter Amazon-grundaren och VD:n Jeff Bezos. Hans förmögenhet har stigit med 64 miljarder dollar till 177 miljarder.

Andraplatsen innehas nu av Tesla-grundaren och VD:n Elon Musk. Hans förmögenhet har stigit med hela 126,4 miljarder dollar till 151 miljarder. För ett år sedan innehade han plats 31 på Forbes lista. Anledningen bakom Elon Musks enorma förmögenhetsökning ligger främst i att Tesla-aktien har stigit med 705% under året.

LVMH Moët Hennessys VD och ordförande Bernard Arnault intar tredjeplatsen på listan. Hans förmögenhet nära dubblades under året, från 76 till 150 miljarder dollar.

Den rikaste kvinnan på listan är L’Oreal-arvtagerskan Francoise Bettencourt Meyers.

USA har fortfarande flest dollarmiljardärer, upp från 614 till 724 stycken. Kina kommer in på en andraplats med 698 stycken och Indien tar tredjeplatsen med 140 miljardärer. New York har de senaste sju åren intagit förstaplatsen över städerna med flest miljardärer. Nu har emellertid Peking norpat förstaplatsen på marginalen. New York har 99 dollarmiljardärer och Pekging 100.