Trots rallyt – spararna håller fast i fastighetsaktierna

Trots varningar om exceptionellt höga värderingar har få sparare sålt av och tagit hem sina vinster i fastighetsaktier, utan ägandet ökar, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt, som har tittat på de mest ägda fastighetsbolaget bland Nordnets kunder.
Trots rallyt – spararna håller fast i fastighetsaktierna - borsen-aktier-analys-700_binary_6970170.jpg

Även efter rallyt i fastighetsbolagen håller många sparare fast i sina aktier och ökar till och med sitt ägande, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Många analytiker har dragit ned sina rekommendationer med hänvisning till att kurspotentialen efter rallyt är begränsad. Det kan man vara medveten om, och det är nog bra att vara försiktig, trots att ränteläget är på sektorns sida ett bra tag framöver, säger hon.

Castellum är det mest ägda fastighetsbolaget bland Nordnets kunder. Under det senaste året har antalet ägare av aktien ökad med 37 procent. Bolaget är också en pålitlig utdelare och kan skryta med 22 år av stigande utdelningar. Aktien har stigit med 48 procent under ett år.

Erik Selins fastighetsjätte Balder är också populär bland Nordnets kunder, där har antalet ägare ökat med 42 procent samtidigt som aktien stigit med 85 procent.

I Wihlborgs har antalet ägare ökat med 37 procent på ett år och även här uppskattades den höjda utdelningen i samband med senaste rapporten. För Hufvudstaden ligger ökningen av antalet ägare på 22 procent på ett år.

Störst raket i sektorn är emellertid Ilija Bataljans SBB. Där har antalet ägare bland Nordnets kunder stigit med 281 procent under den senaste året samtidigt som aktien har lyft med 142 procent.

Även den i särklass mest populära fastighetsfonden bland Nordnets kunder, Länsförsäkringar Fastighetsfond, har antalet ägare ökat markant, med hela 161 procent.

– Det är inte konstigt att många investerare är sugna att hoppa på ett tåg som går så fort. Men man måste fråga sig om tåget kan komma så mycket längre nu – hur stor är egentligen potentialen efter det här rallyt, säger Frida Bratt och fortsätter:

– På den positiva sidan är att rapporterna från fastighetssektorn generellt har sett bra ut och det har ju gett stöd till uppgången. Innan rapportperioden drog igång fanns en oro för nettouthyrningen, men generellt har det inte funnits fog för oron. En annan positiv faktor är självklart det låga ränteläget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.