Tuff vecka för flera modeföretag

Under fredagen släppte MQ en delårsrapport som gjorde att aktien rasade på börsen. Tidigare under veckan har RNB vinstvarnat och Whyred ansökt om företagsrekonstruktion.

Det har blåst kalla vindar kring vissa modeföretag den senaste tiden.

I måndags vinstvarnade RNB. Bolaget meddelade att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret kommer att uppgå till mellan -35 och -39 miljoner kronor.

Utöver minusresultatet kommer bolagets rörelseresultat i det fjärde kvartalet, som sträcker sig mellan juni till augusti, påverkas negativt av nedskrivning av goodwill om 65 miljoner kronor.

Bolaget aviserade dessutom en nyemission om 85 miljoner kronor.

Aktien föll kraftigt på beskedet, ner över 40 procent för dagen.

RNB vinstvarnarKlädbolaget RNB vinstvarnar och meddelar att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet det brutna räkenskapsåret kommer att uppgå till mellan -35 och -39 miljoner kronor. 

Under onsdagen ansökte klädmärket Whyred om företagsrekonstruktion.

”Whyred och de dotterbolag som bolaget äger har hamnat i en utsatt situation beträffande sin likviditet, vilket i sin tur medför att bolaget och dotterbolagen inom närtid ej kan betala sina löner, skatter och leverantörsskulder”, hette det i rekonstruktionsdokumenten enligt Breakits artikel.

Slutligen kom MQ i dag, fredag, med sin rapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Resultatet efter skatt förvärrades och landade på -13 miljoner kronor och styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för verksamhetsåret.

Aktien har fallit brant under dagen, med en nedgång på nära 18 procent i skrivande stund.

MQ rasar på börsenEfter morgonens rapport faller modebolaget brant på börsen. 

Det har dock även varit en tuff period för andra modebolag under den gångna månaden. Wesc backade efter besked om att bolagets emission bara tecknades till 90 procent och investmentbolaget Mellby Gårds bud på klädkedjan Kappahl fick in 88 procent av aktierna i stället för de nödvändiga 90 procenten.

Det modebolag som har gått mot strömmen är H&M, som under torsdagen kom in med ett kvartalsresultat som var bättre än väntat. Rapporten fick ett positivt mottagande och aktien tog rejäl fart uppåt. Aktien har också fått flertalet höjda riktkurser, men samtidigt höjs nu röster om att aktien är för dyr.

”H&M har blivit för dyrt”

Det blir intressant att se den vidare utvecklingen för modebolagen under hösten. Och intresserade behöver inte vänta länge. Nästa onsdag rapporterar Kappahl sitt kvartalsresultat och RNB:s rapport kommer under torsdagen. Den japanska konkurrenten Fast Retailing, som bland annat äger Uniqlo, rapporterar under fredagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.