Tuffa svenska löneförhandlingar väntar

Löneförhandlingarna som skall avgöras om ett år kan bli de svåraste förhandlingarna som inträffat under Industriavtalets 25 år långa livslängd. Det säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo till Sveriges Radio.
Tuffa svenska löneförhandlingar väntar - WEB_INRIKES
Foto: Pontus Lundahl / TT

Orsaken är naturligtvis att inflationen ligger långt över målet från Riksbanken om 2 procent. Det är också osäkert när den faller tillbaka. Den stigande inflationen gör också att räntorna stiger vilket slår mot plånboken. Facket Byggnads vittnar också om en frustration bland medlemmarna över stigande matpriser, elpriser, bränslepriser och också eventuellt kommande räntehöjningar.

Svårigheten är hur ihållig inflationen är.

– Dels att inflationen ligger mycket högre än Riksbankens mål på 2 procent, dels att det råder en så stor osäkerhet om hur länge den kommer att hålla i sig innan den går ned på en rimlig nivå igen, säger Wennemo.

Om ungefär ett år löper 170 kollektivavtal ut och totalt 2,2 miljoner anställda får nya löner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.