Tung kritik mot Riksgälden
Advokat Stefan Kamlin på DLA Nordic fick uppdraget av Aktiespararna att granska Carnegie-affären efter det att Riksgälden tagit över verksamheten i november förra året.
På torsdagen blev granskningsraport offentlig och det är hård kritik som riktas mot statens och framför allt Riksgäldens agerande i frågan.
Precis som professor Jan Kleineman tidigare har konstaterat i en egen granskning finns det en rad juridiska brister i Riksgäldens övertagande av Carnegies bankrörelse. Stefan Kamlin sammanfattar sin kritik i sex punkter:
“1. Riksgälden har övertagit aktierna i banken och Max Matthiessen utan pantrealisation och med ett värderingsförfarande som inte tillförsäkrar Carnegie att värderingen utförs av en opartisk värderingsman eller med rätt att få värderingen prövad av en opartisk domstol. Pantavtalet strider därmed mot förbudet mot så kallad förfallopant.
2. Styrelsen och VD i Carnegie saknar behörighet att ingå pantavtalet med den värdeöverföring pantsättningen innebär.
3. Förutsättningen för Riksgäldens värdering, att banken saknar tillstånd, är oskälig då Finansinspektions återkallelsebeslut inte stod fast. Tillämpningen av denna förutsättning innebär att villkoren för Riksgäldens pantrealisation är oskäliga och inte ska tillämpas. Då det skett en stor värdeöverföring från Carnegie till Riksgälden, och då Riksgälden utgör en del av staten och staten är aktieägare i Carnegie genom Andra AP-fonden, kan Riksgäldens övertagande av panten anses vara en olaglig värdeöverföring.
4. Jämkning bör i vart fall kunna ske av de oskäliga villkoren i pantavtalet med följden att Carnegie ska ges rätt till det verkliga värdet av aktierna vid pantrealisationen.
5. Riksgäldens övertagande strider mot egendomsskyddet i regeringsformen och Europakonventionen.
6. Enligt låneavtalet med Riksgälden har Carnegie ingen skyldighet att ställa säkerhet i form av pant i aktierna i banken och Max Matthiessen, eftersom pantrealisationsreglerna i pantavtalet strider mot lag.”
– Äganderätten och likabehandlingen är grundläggande för förtroendet för aktiemarknaden och i det här fallet har dessa principer kränkts. Aktiespararna uppmanar nu styrelsen i Carnegie att kräva att Riksgälden snarast genomför en normal pantrealisation och att det verkliga värdet tillfaller Carnegies aktieägare, säger Günther Mårder tillförordnade vd för Aktiespararna i ett pressmeddelande.
Stefan Kamlin har också haft i uppdrag att granska Carnegies styrelse och ledning ur ansvarssynpunkt. Han kommer dock inte fram till någon tydlig slutsats i denna fråga främst beroende på avsaknad av ett fullständigt bedömningsunderlag.
Förhoppningen är nu att den särskilde granskningsman som aktieägarna kallat in ska få fram mer information.
– Det är nu viktigt att den särskilde granskaren verkligen får tillgång till alla handlingar så att ansvarsfrågan kan prövas. Carnegies och Carnegie Investment Banks tidigare styrelse och VD har ett stort ansvar för det agerande eller brist på agerande som ledde fram till bankens fall, säger Peter Challis, ansvarig för Carnegiefrågor på Aktiespararna.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.