Tunga rådgivningsfirman Glass Lewis vill neka ansvarsfrihet för hela styrelsen i Ericsson

Den tunga corporate governance-rådgivaren Glass Lewis & Co rekommenderar att aktieägarna i telekomleverantören Ericsson röstar mot ansvarsfrihet för VD Börje Ekholm och hela styrelsen vid årsstämman den 29 mars. Det rapporterar Dagens industri och Bloomberg News på onsdagen.
Ericssons Börje Ekholm
Ericssons VD Börje Ekholm
Glass Lewis anser också att Börje Ekholm, Jan Carlson och Eric A. Elzvik ska lämna styrelsen.vHär framhålls att Jan Carlson redan har en serie uppdrag såsom vd och ordförande för Veoneer, ordförande för Autoliv och han är även föreslagen som ledamot för Volvo. När det gäller Eric A. Elzvik anser Glass Lewis att han misskött sin uppgift som ordförande för revisions- och efterlevnadskommittén.

Kritiken handlar om skandalen i Irak, som uppdagades i februari i år och att Ericsson vid två tillfällen fått kritik från USA:s justitiedepartement för att ha brutit mot det förlikningsavtal som bolaget ingick 2019 med anledning av korruptionshärvor i andra delar av världen.

Tidigare har Glass Lewis rådgivningskollega ISS rekommenderat att vd Börje Ekholm och de tre styrelseledamöterna Jan Carlson, Eric A. Elzvik och Kurt Jofs inte bör få ansvarsfrihet vid årsstämman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco