Turbulens på börsen – då lockar guldet

Guldpriset har haft en fantastisk utveckling under året och på Nordnet har spararna flockats kring guldbolag och börshandlade fonder.

I och med börsoron som följt på handelskonflikten mellan USA och Kina och förväntningarna på fortsatt låga räntor söker sig många investerare till traditionellt säkra hamnar. En sådan hamn är guldet.

Hittills i år har guldpriset stigit med 18 procent till 1 500 dollar per uns, runt de högsta nivåerna sedan 2013.

Bland Nordnets sparare är också intresset för guld stort, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

”Både guldbolag på börsen och börshandlade fonder med guld som underliggande tillgång lockar sparare. Framför allt bland börshandlade fonder så är det en särskild ETF som lockar – en som faktiskt äger fysiskt guld”, skriver hon.

Bland guldbolagen lockar främst Lundin Gold spararna. Aktien har stigit 72 procent sedan årsskiftet. Den näst mest ägda aktien är Semafo, som har stigit med 96 procent under året. Även Endomines och Kopy Gold Fields är populära, men har haft en tråkigare börsuteckling, ner 5 respektive 14 procent på börsen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.