Resultatsmäll för Södra Skogsägarna – tapp med 84%

Skogsägarföreningen Södra redovisar lägre intäkter och en kraftig resultatminskning i andra kvartalet 2023, jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
Lotta Lyrå, vd, Södra skogsägarna.
Lotta Lyrå VD Södra skogsägarna. Foto: Bildbyrån

”Vi står inför en svagare konjunktur, hög inflation, dyrare insatsvaror och förändrat klimat. Förändringarna vi upplever är globala rörelser som påverkar både skogen och marknaden”, kommenterar Södras VD Lotta Lyrå i bolagets rapport för det andra kvartalet.

Nettoomsättningen sjönk 18,2% till 7 322 miljoner kronor (8 953).

Rörelseresultatet blev 464 miljoner kronor (2 325), med en rörelsemarginal på 6,3% (26,0).

Resultatet efter skatt blev 309 miljoner kronor (1 961), en minskning med 84,2% mot föregående år.

”Södra gör ett betydligt lägre resultat under kvartalet jämfört med samma period de senaste åren, men resultatet är stabilt i relation till marknadsförutsättningarna”, skriver Lotta Lyrå.

”För sågade trävaror och hållbart byggande i trä är osäkerheten kvar när det gäller hur efterfrågan kommer utvecklas. Bedömningen är dock att den kommer mattas av. Efterfrågan på massa kommer att vara svag och priserna ser ut att falla den närmaste tiden. I slutet av året bedöms efterfrågan stiga något, men i vilken utsträckning är osäkert”, skriver bolaget om framtidsutsikterna.

Helåret 2023 väntas bli ett utmanande år, men i det långa perspektivet bedöms utsikterna för Södras huvudprodukter var goda. Den underliggande efterfrågan på hållbara skogsbaserade produkter gynnas av den globala ekonomins tillväxt. Skärpta klimatmål driver också på omställningen mot en mer hållbar bioekonomi, skriver Södra i rapporten.

Skogsbolagen SCA och Stora Enso kommer med delårsrapport den 21 juli. Holmens rapport släpps den 17 augusti.

Södra, Mkr Q2-2023 Q2-2022 Förändring
Nettoomsättning 7 322 8 953 -18,2%
Rörelseresultat 464 2 325 -80,0%
Rörelsemarginal 6,3% 26,0%
Resultat före skatt 433 2 330 -81,4%
Nettoresultat 309 1 961 -84,2%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets