Tysk ekonomi tar fart

Tysklands Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i Tyskland, ökade mer än väntat i maj.
Foto: Michael Probst/TT

Indexet steg under maj till 79,5. Marknaden hade väntat en ökning till 78,5. Föregående månads utfall var 74,3. Statistiken presenteras av det tyska prognosinstitutet Ifo.

Tyskland maj, 2020 Konsensus Förändring mot konsensus april, 2020
Ifo-index affärsklimat 79,5 78,5 1,3% 74,3
Ifo-index nuvarande situation 78,9 80,0 -1,4% 79,5
Ifo-index förväntningar 80,1 75,0 6,8% 69,4

Konsensusdata från Bloomberg

De senaste siffrorna från Ifo-index visar att ekonomin håller på att ta fart men någon v-kurva är det knappast tal om. Det skriver ING i en kommentar.

ING påpekar att det ännu är svårt att mäta den permanenta skadan som coronakrisen haft på den tyska ekonomin, eller för den framtida tillväxten. Men i maj såg man att aktiviteten håller på att återvända och ifo-index över nuvarande situation är trots allt något högre än bottennivåerna under finanskrisen.

ING bedömer att tyska ekonomin som bäst kan nå en ”före kris”-nivå 2022, inräknat då även för att en andra coronavåg uteblir och samhället fortsätter luckras upp. Den relativt långa tidslängden med en så pass optimistisk utveckling antyder att det inte blir en V-kurva.

”För att sammanfatta, bottennivån borde nu vara bakom oss och det finns även en chans för en kortlivad stark återhämtning under kommande månader. Dock, sett till den låga absoluta nivån i Ifo-index och det faktum att de senaste två månadernas skada förmodligen kommer att väga på tillväxten framåt, låt er inte luras: detta är inte ett ”V”, skriver ING.