Tyskland sänker tillväxtprognos

Tysklands regering har sänkt sin BNP-prognos för 2015 till +1,7 procent, från den tidigare bedömningen om +1,8 procent. Prognosen för 2016 på +1,8 procent upprepas samtidigt.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Tysklands ekonomiminister Sigmar Gabriel säger samtidigt att ekonomin fortfarande är på rätt spår, trots svagare utsikter för den globala ekonomin hänförligt till inbromsningen i Kina och råvaruexporterande utvecklingsländer.

“Den positiva utvecklingen i sysselsättningen och den korresponderande ökningen i inkomster bidrar. Grundpelaren i den positiva utvecklingen är privatkonsumtionen”, säger Gabriel.

Privatkonsumtionen väntas stiga 1,8 procent i både 2015 och 2016, meddelar regeringen. Exporten väntas öka med 5,4 procent i år och 4,2 procent nästa år, medan importen väntas växa med 5,9 respektive 5,3 procent.

Regeringen bedömer att den svagare euron kommer att stödja efterfrågan för tyska varor.

Den huvudsakliga utmaningen för Tyskland är för närvarande den rekordhöga immigrationen, säger Gabriel. Arbetslösheten väntas sjunka med 98.000 personer i år men kommer sedan att stiga med 60.000 under 2016, på grund av det höga antalet nyanlända, bedömer regeringen.

Revideringen av BNP-prognosen var väntad. Under föregående vecka sänkte Tysklands ledande prognosinstitut sin prognos till +1,8 procent för 2015, från tidigare +2,1 procent, samtidigt som prognosen för 2016 om +1,8 procent upprepades.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.