“Tyst panik” i revisionsbranschen efter cyberattack

En amerikansk mjukvaruleverantör till en majoritet av de amerikanska revisionsbyråerna har utsatts för en hackningsattack som utlöst "tyst panik" i branschen, när databaser och applikationer innehållandes bolagsuppgifter plötsligt blev otillgängliga.

Mjukvarubolaget Wolters Kluwer förser bolag, banker och redovisningsbranschen med molntjänster, program och applikationshjälpmedel. En skadlig kod som spreds på måndagen föranledde dock storskalig nedstängning av accessen. Flera av bolagets tjänster var fortsatt otillgängliga på onsdagen, enligt CNBC.

“På kvällen måndag 6 maj började Wolters Kluwer centralt se tekniska avvikelser på ett antal av våra plattformar och applikationer /…/ Som en försiktighetsåtgärd beslutades att stänga ner ett flertal webbapplikationer”, skriver Wolters Kluwer på sin svenska filials nyhetssida.

Ett av huvudprogrammen, Capego, uppgavs dock vara åter i drift under tisdagen.

Samtliga av de 100 största revisionsbyråerna i USA, 90 procent av världens banker och över 90 procent av USA:s 500 största bolag använder sig av Wolter Kluwers tjänster, enligt nyhetskanalen.

“Det råder tyst panik i revisionsvärlden just nu, och vi varken har eller får särskilt mycket information”, sade en källa på en stor redovisningsbyrå till kanalen.

“Vi beklagar att vi inte informerade mer i början, eftersom vårt fokus låg på utredning och återställning”, skriver Wolter Kluwer vidare.

Wolter Kluwer uppger också att ingen kunddata har kunnat konstateras som försvunnen och att ingen data som betecknas som känslig eller konfidentiell ska ha konstaterats stulen. Någon tidshorisont för när tjänsterna ska fungera som vanligt igen har ännu inte uppgetts av bolaget.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.